Heerlen – De naam zegt het al: Public Services Lab, een laboratorium waar kennis wordt gebundeld om zaken die de inwoners van Heerlen met de gemeente moeten regelen, makkelijker te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een software robot die de administratieve verwerking van een verhuizing verkort van 5 dagen naar 5 minuten. Die samenwerking tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Smart Services Campus Brightlands is vanmiddag officieel gestart.
Heerlen één van de 6 Smart Cities
Heerlen is 1 van de 6 koplopers gemeentes ‘Smart Cities’ binnen de G40 en heeft als specialisatie ‘Smart Citizen’. De gemeente probeert op die manier de publieke dienstverlening door innovatie steeds opnieuw te verbeteren. Door samen te werken met de VNG en de Brightlands Campus wil de gemeente Heerlen de kennis delen met andere organisaties en zo toegang krijgen tot een nationaal en internationaal netwerk op het gebied van digitale en technologische ontwikkelingen.
Public Services Lab
Zo gaan wij op de campus met het Public Services Lab aan de slag om eenzaamheid in Heerlen nauwkeuriger in kaart te brengen. Wij willen weten waar het precies in Heerlen voorkomt, en welke groepen er last van hebben. Dan kunnen wij het probleem slim aanpakken en worden eenzame mensen ook beter geholpen. Maar denk ook aan een techniek waarbij je kunt zien of een vuilnisbak vol is. Waarmee de gemeente sneller uitpuilende vuilnisbakken kan legen. En de stad weer een stukje schoner wordt.
Slimme overheid
Adriane Keulen, wethouder Informatiemanagement en Burgerbetrokkenheid: “Het nieuwe Public Services Lab sluit naadloos aan op onze ambitie om als slimme overheid dicht op de samenleving te staan en tilt dit zelfs naar een hoger niveau. Alles wat wij daar doen staat in dienst van de inwoners. De gemeente Heerlen wil dat het Lab concrete kennis, en bruikbare oplossingen en technieken oplevert die de burger ook daadwerkelijk raken.”