Maastricht – Vanmiddag hebben leerlingen van het VMBO Maastricht de Q-bench onthuld: een modieuze stalen zitbank. Het bijna 150 kilo wegende meubel is geschonken door Steelport, een samenwerking tussen zeven Maastrichtse staalbedrijven, gevestigd in de Beatrixhaven. De bedrijven werken samen op het gebied van logistiek, onderwijs en profilering. De samenwerking wordt ondersteund door de gemeente Maastricht. Met de schenking van de Q-bench wil Steelport het belang van techniek-onderwijs onderstrepen en leerlingen kennis laten maken met de Maastrichtse staalsector. De VMBO-leerlingen mochten het ontwerp bedenken voor de graffiti-coating. Het winnend ontwerp van leerling Nikki van Dijk is door graffitikunstenaar Noah Kauertz aangebracht op de bank.
Friso de Vries, voorzitter namens de zeven staalbedrijven, is tevreden met het resultaat. “De Q-bench is een fraai staaltje Made in Maastricht geworden. In onze technische sector dreigt in de toekomst een tekort aan goed geschoold personeel. Met initiatieven als deze hopen we te laten zien dat werken met staal fantastisch is. En bovendien buitengewoon functioneel. Een inwoner uit Nederland gebruikt gemiddeld zo’n 300 kilo staal per jaar. In tal van toepassingen en producten. En dan rekenen we het zitten op deze bank nog niet eens mee.”
Guido Beckers, voorzitter van de centrale directie van LVO Maastricht, is eveneens content. “Wij zijn natuurlijk blij met deze gift, maar belangrijker is dat onze leerlingen op deze manier kennismaken met Maastrichtse bedrijven. Zo zien ze hoe uitdagend en interessant technische beroepen zijn.”
“Het is mooi om te zien dat deze bedrijven elkaar niet langer louter zien als concurrenten, maar innig samenwerken. Dankzij de samenwerking treden ze ook meer naar buiten,” aldus John Aarts, wethouder economie van de gemeente Maastricht. “Dit initiatief legt tal van verbindingen, tussen ondernemers en onderwijs, tussen de maakindustrie en creatieve sector en tussen werkgevers en aanstormend Maastrichts talent.”
Q-bench van Steelstories
De Q-bench is 2,5 meter lang en ontworpen door de in Maastricht (Academie voor Beeldende Kunsten) opgeleide Duitse product- en meubelontwerper Andreas Robertz. Het idee voor de bank is afkomstig van het Maastrichtse Label Steel Stories, een samenwerking tussen Laura Metaal en Senses-design waarbinnen meubels voor de openbare ruimte worden ontwikkeld. Het zitmeubel is gemaakt van 30 procent gerecycled staal en volledig vervaardigd door Steelport Maastricht.
Steelport Maastricht
Steelport Maastricht is een samenwerkingsverband, opgericht in november 2015, bestaand uit zeven staalbedrijven: Zuid-Nederlandse Buizen BV, Feijen Service Centre, Multisteel Service Centre, Laura Metaal, Maasstaal, Steel Solutions en Vogten Staal. Deze zeven bedrijven liggen in het hart van Europa, tussen de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam, en bieden binnen een straal van 500 meter, werk aan een kleine 1000 staalspecialisten. De bedrijven bezitten alle specialismen op het gebied van staalbewerking, -verwerking, -handel en -distributie. Van decoilen, rol- en plaatbeitsen, slitten, knippen, snijden, buisfabricage tot opslag en transport. Dit gebeurt op state-of-the-art machineparken met ver doorgevoerde robotisering en lasertechniek, geïsoleerde opslaghallen en slimme ict-systemen. Dit levendig ecosysteem is al vijftig jaar bereikbaar over water, land en spoor. Vanuit de servicecenters en groothandels bereikt het staal alle productielocaties binnen 350 kilometer exact volgens de gewenste specificaties van West-Europese fabrikanten en multinationals. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Maastricht, Provincie Limburg, LIOF en ELC Limburg.