Simpelveld/Voerendaal – De energiemakers hebben vandaag twee zeer duurzaam gemotiveerde gemeenten Voerendaal en Simpelveld mogen bezoeken met de Toekomst Tour Parkstad. Onder aanvoering van en zelf meerijdend op de tandem gaven wethouders Ruud Braun (Voerendaal) en Wiel Schleijpen (Simpelveld) uitleg over energieprojecten in hun gemeenten. In Ransaal over alle duurzame aanpassingen in gemeenschapshuis ’t Wouves en in Bocholtz werd met behulp van een hoogwerker het met zonnepanelen bedekte dak van de sporthal bewonderd. Niet voor niets dat beide gemeenten de “Toekomst Tour Proof” erkenning uitgereikt kregen namens de energiemakers van stadsregio Parkstad.
Met de Toekomst Tour brengen eigen inwoners van de acht Parkstad gemeenten als energiemakers bestaande oplossingen in beeld om elkaar te stimuleren om samen duurzaam te leven. Deze voorbeelden delen ze ook op de site www.toekomstourparkstad.nl en de Facebookpagina www.facebook.com/toekomsttourparkstad/.
Duurzame oplossingen voor gemeenschapshuis ‘t Wouves
Bij het bezoek aan het gemeenschapshuis ’t Wouves benadrukte wethouder Ruud Braun de grote samenhorigheid in Ransdaal. Dit leidt tot de succesvolle samenwerking tussen inwoners onderling en tussen inwoners en de gemeente op veel gebieden. Ook als het gaat om het verduurzamen van de leefomgeving. Via een eigen stichting wordt inhoud gegeven aan hun gemeenschapshuis en pakt men samen de verduurzamings-ideeën een voor een op. Van isolatie van muren tot dubbele beglazing en zonnepanelen op het dak. Waar de gemeente bij moet springen, gebeurt dit als vanzelfsprekend. Een voorbeeld van participatie waar men samen de schouders onder de ambitie zet voor een energieneutraal Parkstad! Met recht kregen de Gemeente Voerendaal en de Stichting ‘t Wouves de “Toekomst Tour Proof” stickers uitgereikt.
Simpelveld: Gele trui met zonnepanelen
De tweede etappe van de Toekomst Tour Parkstad ging naar de gele-truidrager als het gaat om het succesvol zijn met het zonnepanelen project van Parkstad. De energiemakers bezochten de Sporthal in Bocholtz van de Gemeente Simpelveld. Via een hoogwerker konden zij het indrukwekkende beeld bewonderen van het met zonnepanelen bedekte dak van de sporthal. Naast het eigen gemeentehuis, een voorbeeld waar de gemeente ook de eigen gebouwen verduurzaamt en bijvoorbeeld van zonnepanelen voorziet. Wethouder Wiel Schleijpen: “Hiermee leveren we niet alleen een bijdrage aan de energiebesparingsopgave maar ook aan een vermindering van de CO2-emissie. Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie. Hopelijk inspireren we hiermee onze inwoners om ook over te stappen op duurzame energiebronnen. Met het zonnepanelenproject Parkstad is dat voor iedereen haalbaar.” De wethouder mocht dan ook met dit mooie voorbeeld de “Toekomst Tour Proof” sticker ontvangen van de energiemakers.
Volgende etappe
De volgende etappe van de Toekomst Tour Parkstad is op zaterdag 17 november in Landgraaf en Heerlen.
Nieuwe energiemakers
Toekomst Tour Parkstad kan nog meer energiemakers gebruiken. Heb je groen bloed en een hart voor duurzaamheid? Wil jij het verschil maken en voorloper zijn op weg naar een energievolle en duurzame toekomst? Lijkt het je leuk om te filmen of vloggen tijdens de tours én ben je enthousiast en zit je vol energie? Meld je dan aan via toekomsttourparkstad.nl.
Toekomst Tour langs energie-initiatieven in Parkstad
Inwoners van de 8 Parkstad gemeenten bezoeken als energiemakers per tandem energievolle projecten in Parkstad. Zij brengen tijdens hun bezoeken goede duurzaamheidsinitiatieven die er al zijn onder de aandacht van iedereen. Zo leren inwoners van elkaar wat er al gebeurt en stimuleren ze elkaar om ook zelf aan de slag te gaan. Zij vertellen hierover op social mediakanalen zoals Facebook en via lokale media.
Waar komt de Toekomst Tour vandaan?
De Parkstad gemeenten (Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal) hebben met PALET (Parkstad Limburg Energie Transitie) de ambitie uitgesproken om in 2040 energieneutraal te zijn. Om dit te bereiken is naast het beperken van energieverbruik ook het opwekken van duurzame energie nodig. Een samenwerking tussen inwoners, overheden, bedrijven en instellingen vormt de basis voor succes.