Gisteren hebben de gemeente, politie, Belastingdienst, Orionis Walcheren en Waterschap Scheldestromen weer een gezamenlijke controle gehouden bij een aantal bedrijven en locaties in de gemeente Middelburg, waaronder bedrijventerrein Arnestein, Ramsburg en de Mortiere in Middelburg. Ter ondersteuning van de controle is gebruik gemaakt van speurhonden. De controle was gericht op naleving van de geldende wet- en regelgeving en het aanpakken van ondermijnende criminaliteit.
“Met deze acties willen we bereiken dat Middelburg gezonde bedrijventerreinen heeft, waar iedereen zich aan de geldende wet- en regelgeving houdt. Net als alle andere Middelburgse ondernemers en inwoners. Door deze acties zorgen we ervoor dat eerlijke bedrijven alle ruimte krijgen om te ondernemen op een plek waar ze met trots klanten en gasten kunnen ontvangen”, aldus locoburgemeester Jeroen Louws.
De gemeente Middelburg is in 2018 met deze integrale controles gestart en sindsdien zijn er al vele gehouden. Bij de controle van gisteren hadden veel bedrijven het goed voor elkaar en zijn maar een beperkt aantal overtredingen/misstanden geconstateerd. Sinds de start van de controles is sprake van een duidelijke afname hiervan. Desondanks, kijkende naar de resultaten, blijft het noodzakelijk dat dergelijke controles regelmatig worden herhaald.
Resultaat controle
Tijdens de controle van gisteren zijn 8 locaties onderzocht. De resultaten waren als volgt:
- in 2 gevallen werd er geslapen/verbleven op een locatie waar dat niet is toegestaan volgens het bestemmingsplan;
- 1 persoon moest mee naar het politiebureau voor het betalen van een boete en voor het betekenen van een vonnis;
- in 1 geval is de Nederlandse Arbeidsinspectie direct gekomen om onderzoek te doen naar mogelijke arbeidsuitbuiting en in een ander geval gaan ze nader onderzoek doen;
- in 1 geval is er melding gedaan bij de Nederlandse Arbeidsinspectie vanwege onveilige arbeidsomstandigheden;
- de politie heeft een bestuurder van een voertuig waarvan de ramen te donker waren, bekeurd. Dit betreft een boete van € 280;
- de Belastingdienst gaat in 2 gevallen nader onderzoek doen;
- Orionis gaat in 2 gevallen nader onderzoek doen;
- een aantal overtredingen van de regelgeving op het gebied van het bouwbesluit, waaronder de afwezigheid van brandblussers of aanwezigheid van niet gekeurde brandblussers;
- een aantal overtredingen op milieugebied, zoals het niet op juiste manier opslaan van vloeistoffen en het aantreffen van asbesthoudend afval.
Naast bovenstaande zaken heeft de controle interessante informatie opgeleverd voor de diverse deelnemende partijen.
Voor de overtredingen van de regelgeving op het gebied van het bouwbesluit, bestemmingsplan en milieu worden bestuurlijk handhavingstrajecten opgestart.
Waarop is gecontroleerd?
De gemeente heeft controles uitgevoerd op het gebied van het bestemmingsplan en milieu- en bouwregelgeving. De Belastingdienst controleerde op administratieve verplichtingen zoals bewaar-, informatie- en factureringsplicht. Orionis Walcheren heeft gekeken naar de naleving van de Participatiewet. Het Waterschap heeft metingen aan het oppervlaktewater (sloten) verricht om de kwaliteit van het oppervlaktewater te boordelen en hierdoor te kijken of er sprake is van illegale lozingen. Tot slot heeft de politie opgetreden tegen strafbare feiten en gelet op signalen van ondermijning.
Ondermijning
Het is een taak van de overheid om erop toe te zien dat wet- en regelgeving wordt nageleefd en dat iedereen eerlijke kansen krijgt. De leefomgeving in onze gemeente moet veilig zijn en blijven. Wanneer vermoedens bestaan van bijvoorbeeld overtreding van wet- en regelgeving of uitkeringsfraude, is het aan de samenwerkende overheid om dit te controleren en hier bij misstanden iets aan te doen. Achter de schermen werken alle overheidspartners samen hier hard aan. Meestal is dat vrij onzichtbaar, behalve op dagen als deze, wanneer er een zichtbare actie is.
Ben je op een bedrijventerrein en zie je zelf iets merkwaardigs? Zijn de openingstijden beperkt, lijkt het meer op een ontmoetingsplek of zie je weinig klandizie? Meld het dan bij de politie door te bellen met 0900-8844, de gemeente of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl. Een ervaren vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat uw anonimiteit wordt gewaarborgd.
Op deze manier kunnen we samen zorgdragen voor een betere en veiligere woon- werk- en leefomgeving.