2.8 C
De Bilt
woensdag, 19 februari 2025

Visveiling Urk biedt nieuw perspectief bij definitieve overname Vismijn Vlissingen

Vlissingen – Insula Urk Holding (Visveiling Urk) neemt definitief de Vismijn Vlissingen over. Na een openbare selectieprocedure maakten aandeelhouders gemeenten Sluis en Vlissingen op 4 december 2024 de voorgenomen gunning bekend. Daarna volgde een termijn van twintig dagen waarin er bezwaar kon worden gemaakt. Er is geen bezwaar ingediend, dus niets staat de overname door Urk nog in de weg.

Vismijn Vlissingen blijft behouden voor Zeeland Een belangrijke voorwaarde in de selectieprocedure was dat de Vismijn Vlissingen behouden blijft voor Zeeland en Urk voldoet hieraan. Ook wordt aan alle andere gestelde voorwaarden voldaan zoals overname van het volledig personeelsbestand, met behoud van hun arbeidsvoorwaarden en de instandhouding van de bestaande pensioenregeling van het huidige personeel. Tevens heeft Urk plannen gepresenteerd die zorgen voor een gezonde exploitatie van de Vismijn in Vlissingen.

Nieuw perspectief voor vissers, handel en personeel

Insula Urk Holding B.V., met vestigingen in Urk en Harlingen, heeft een ijzersterke marktpositie binnen de Europese visindustrie. Het nationaal en internationaal georiënteerde, innovatieve bedrijf met professionele visie, is hét viscentrum van Europa en biedt zowel de aanvoerder als de koper vele voordelen.

Voor de visveiling Urk is de overname van de Vismijn Vlissingen een investering in de lange termijnvisie van de Coöperatie. Vlissingen is immers de belangrijkste aanlandingshaven voor de visserij in de Zuidelijke Noordzee. Daarmee wordt verwacht dat er extra aanvoer komt door een aandeel in de groeiende stroom flyshootvis en dat een groeiend marktaandeel in de Nederlandse garnalenvisserij verworven gaat worden. Verder wordt lokale verkoop en verwerking van vis voorzien die wordt aangeland in Vlissingen. Bovendien ziet men groeimogelijkheden op gebied van andere (logistieke) dienstverlening.

Vis op visveiling Vlissingen

Er moet wel voor gezorgd worden dat zoveel mogelijk vis ook in Vlissingen ter veiling aangeboden wordt. En dat ook meer Zeeuwse vissers weer gebruik gaan maken van de veiling in Vlissingen. Ook Urker vissers kunnen voortaan hun vangst in Vlissingen aanmeren en via de Urkerklok verkopen. De vangst kan dan rechtstreeks naar België of Frankrijk en hoeft niet meer via Urk te gaan.

Als dat gebeurt en alle vis op één klok wordt geveild, worden meer handelaren bereikt en is er meer kans op een goede prijs. Dat wil men bereiken met vernieuwing en automatisering.

Robuust investeringsprogramma veiling

Om de vismijn weer rendabel te maken zijn naast de kennis en expertise vanuit Urk ook investeringen nodig. Met behulp van de subsidies vanuit het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) maakt Urk middelen vrij voor investeringen in de visverkoop vanaf zee: de vis aan boord sorteren en vanaf het schip verkopen. Hierdoor is minder ‘handling’ nodig en gaat er dus minder tijd verloren waardoor de verse vis eerder bij de koper is. Ook zijn investeringen gepland voor o.a. het machinaal sorteren van tong, het automatiseren van het weeg- en opnameproces, het moderniseren van de zeefinstallatie en voor een betere conservering van garnalen.

Bijdrage aan de Kenniswerf

Naast eerder genoemde investeringen gaat Urk ook inzetten op samenwerking met de HZ University of Applied Sciences. Er wordt al samengewerkt met de wetenschap en overheid in projecten als ‘catchingdata’ en ‘optifish’. Ook zijn projecten voorzien op het gebied van o.a. dataverzameling en -analyse, natuur- en milieu en praktijkopdrachten voor studenten.

Geen tijd te verliezen

Binnen afzienbare tijd zal de definitieve overeenkomst worden getekend. Maar om geen onnodige tijd te verliezen zijn er op 17 januari 2025 in Vlissingen al bijeenkomsten door Urk georganiseerd met vissers, handelaren en personeel. Men wil iedereen mee nemen in de nieuwe plannen. Er gloort weer hoop voor de Vismijn in Vlissingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio