Gemeente Vlissingen start deze week met de volgende fase van de uitbreiding van gft-inzamelvoorzieningen voor hoogbouwwoningen en woningen zonder vrije achterom. De betreffende huishoudens in het Middengebied krijgen deze week een informatiebrief in de brievenbus. Huishoudens die nog geen afvalsleutel hebben, ontvangen deze tegelijk met de informatiebrief. De afvalsleutel geeft toegang tot een gft-cocon. Dit is een bovengrondse verzamelcontainer voor gft-afval. Met hun afvalsleutel kunnen huishoudens de gft-cocon onbeperkt gebruiken voor hun groente-, fruit- en tuinafval.
GFT-inzamelvoorziening in Vlissingen
Het uitbreiden van gft-inzamelvoorzieningen is één van de maatregelen die noodzakelijk is om de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner per jaar te verlagen, naar uiteindelijk 100 kg. Wethouder Bertijn, verantwoordelijk voor het gemeentelijk grondstoffenbeleid: “Het restafval van de gemeente Vlissingen bestaat nog voor een té groot deel uit herbruikbaar gft-afval (gemiddeld 38%). Dit is heel jammer, want van gescheiden gft-afval kan compost en biogas worden gemaakt. Ook drukt dit extra op de afvalstoffenheffing. Het is daarom belangrijk dat alle inwoners van de gemeente Vlissingen hun gft-afval kunnen scheiden. Dit is opnieuw een belangrijke stap naar minder restafval.”
Gefaseerde uitvoering
Stapsgewijs breiden wij de gft-voorzieningen uit in de gemeente Vlissingen. De uitbreiding van gft-voorzieningen voor hoogbouw en woningen zonder vrije achterom wordt gefaseerd uitgevoerd in 2022 en 2023. Daarbij hebben we gekozen voor de volgorde: Oost-Souburg en Ritthem, Paauwenburg en Lammerenburg, Middengebied en Binnenstad. Deze week start een volgende fase.
Gebruikers van gft-cocon krijgen gratis afvalemmer voor gft-afval
Inwoners die gebruik gaan maken van een gft-cocon, krijgen eenmalig een gratis gft-afvalemmer en 3 rollen composteerbare afvalzakjes. Hiervoor gaan we op 15, 16 en 17 februari de betreffende adressen langs. De inwoners worden dan tegelijk geïnformeerd over het belang van gft-afval scheiden en ze kunnen vragen stellen over het hoe en waarom.
Grondstoffenbeleid 2020-2024: maximaal 100 kg restafval
Met de uitbreiding van gft-voorzieningen, wordt uitvoering gegeven aan het Grondstoffenbeleid 2020-2024. Dat werd in mei 2020 jaar door de gemeenteraad vastgesteld. Sinds 2020 zijn gemeenten wettelijk verplicht om beleid te hebben dat gericht is op het behalen van de VANG-doelstelling: maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar. Met de campagne ‘Afval apart? Gewoon doen!’ nemen we inwoners mee in de veranderingen op het gebied van de afvalinzameling en motiveren we hen om hun restafval te verminderen door afval te voorkomen én dit beter te scheiden.