Afgelopen donderdag vond in het Fulco Theater in vestingstad IJsselstein een inspirerend landelijk symposium plaats met het thema “Jongeren aan zet!”. Het evenement werd georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Vestingsteden, de Alliantie Zuiderwaterlinie en de Stichting Oude Hollandse Waterlinie.
Ruim 80 verantwoordelijken op het gebied van erfgoed en toerisme uit heel Nederland kwamen samen om te verkennen hoe jongeren te betrekken zijn bij cultureel erfgoed.
Verhalen, voorbeelden en inspiratie voor jongeren
Tijdens het symposium gingen diverse sprekers in op de centrale vraag: Hoe enthousiasmeer en verbind je jongeren aan ons erfgoed? Hoe geef je historische kennis door aan een nieuwe generatie? Een belangrijk onderdeel van het programma werd verzorgd door jongeren zelf, die met hun projecten lieten zien hoe krachtig hun betrokkenheid kan zijn.
Past Forward gaf praktische tips over participatie. Jongerenteams De Boys van Treslong en De LuMeyden toonden hoe zij via social media, rapsongs, strijdliederen en bekende dj’s het erfgoed van Brielle op creatieve wijze promoten. De jonge makers van de podcast ‘Iconen van de Geschiedenis’ vertelden tot slot hoe hun project bijdraagt aan de historische branding van vestingsteden.
Ontdek IJsselstein
’s Middags konden deelnemers IJsselstein op unieke wijze beleven tijdens diverse rondleidingen: van een bezoek aan de Basiliek en een klim naar de top van de kasteeltoren, tot wandelingen over de vestingmuren of een kijkje in de molen.
Het symposium werd afgesloten met een gezellige borrel. De deelnemers spraken hun waardering uit voor het inspirerende programma en de sfeervolle locatie. Het was een bijzonder geslaagde dag waarin jongeren écht centraal stonden.
Over Stichting Oude Hollandse Waterlinie
De Stichting Oude Hollandse Waterlinie verbindt vestingsteden, waterschappen en provincies met elkaar. Dit doet zij via educatie, publicaties, campagnes, activiteiten en evenementen. Alles met als doel ons erfgoed te beleven, behouden en versterken – voor jong en oud. Meer informatie? Bezoek de website oudehollandsewaterlinie.nl.