3.6 C
De Bilt

In 2030 heeft Nieuwegein ruim 1.500 sociale huurwoningen meer dan nu

De woningcorporaties van Nieuwegein en hun huurdersverenigingen hebben samen met de gemeente nieuwe afspraken gemaakt. Zo worden er veel sociale huurwoningen gebouwd en worden bestaande woningen duurzamer gemaakt. Succesvolle initiatieven zoals de wooncoach en Van Groot naar Beter blijven bestaan. In de afspraken staat verder dat de woningcorporaties hun huurders actief informeren over het onderhoud dat er gepleegd gaat worden. De ondertekening werd gedaan in de bibliotheekzaal van het vernieuwde Stadshuis.

In Nieuwegein zijn 3 woningcorporaties actief: Woonin, Portaal en Jutphaas Wonen. Zij hebben samen zo’n 9.000 woningen in beheer. Wethouder Marieke Schouten kijkt tevreden naar de ‘prestatieafspraken’ die er liggen.

Snelle groei Nieuwegein

“Nieuwegein groeit snel en daarin is het belangrijk dat we voldoende sociale huurwoningen blijven houden. Het is een goed vooruitzicht dat er over 6 jaar in Nieuwegein 1.530 sociale huurwoningen zijn bijgekomen. En als gemeente zetten we ons samen met de woningcorporaties in om voldoende sociale huurwoningen toe te voegen.” Want in werkelijkheid moeten er meer gebouwd worden: voor elke sociale huurwoning die in deze periode wordt ‘verkleurd’ (een middenhuur-woning wordt) of wordt verkocht moet er een extra woning gebouwd worden.

Van Groot naar Beter blijft

Andere afspraken gaan bijvoorbeeld over levensloopbestendige, of voor ouderen geschikte woningen. De afspraak is dat er in 2030 1.860 zijn bij gekomen, waarvan bijna de helft valt onder de sociale huur. Het idee is dat ouderen die hier naartoe verhuizen hun ‘te grote’ woning achterlaten. De regeling Van Groot naar Beter maakt deze doorstroom mogelijk. Iedereen die een grote woning achterlaat krijgt met Van Groot naar Beter krijgt voorrang bij het verhuizen naar een geschikte woning. Naast deze regeling blijven ook het woonloket, de wooncoach en de verhuisadviseur bestaan.

Geen woningen meer in slechte staat

De woningcorporaties verbinden zich ook aan het uitvoeren van hun onderhoudsbeleid. Vanaf 2026 mag er geen woning meer zijn met een slechte onderhoudsstaat (tenzij ze gesloopt worden). De corporaties hebben afgesproken hun huurders tijdig te informeren wanneer er onderhoud gepleegd wordt.

Minder energiearmoede in Nieuwegein

Een ander doel van de afspraken is het aandeel mensen dat te maken heeft met energiearmoede te halveren. “Er zijn nog te veel mensen in Nieuwegein die een woning huren waar de kachel vanaf oktober al flink aan moet. Zij hebben hoge energiekosten, terwijl ze al de eindjes aan elkaar moeten knopen.” Daarom worden woningen met een E, F en G-label duurzamer gemaakt en komen er isolatiemaatregelen. Nieuwe sociale huurwoningen worden – als het financieel haalbaar is – gebouwd volgens de hoge eisen van de gemeente op duurzaam bouwen.

Jaarlijkse evaluatie

De afspraken zijn voor meerdere jaren vastgelegd. Het gaat om het tijdspad 2024 – 2028. De woningcorporaties en de gemeente bespreken jaarlijks de voortgang van de prestatieafspraken en kijken dan ook of er aanleiding is om afspraken aan te scherpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio