De leegstand van kantoorruimte en tekort aan bedrijventerreinen neemt toe. Er worden namelijk meer nieuwe kantoren gebouwd en er wordt sinds de coronapandemie meer thuis gewerkt. Voor bedrijventerreinen is de markt nu juist krap. Er is meer vraag naar bedrijventerreinen dan dat er grond en elektriciteit beschikbaar is.
Deze ontwikkelingen blijken uit de Monitor Werklocaties Noord-Holland 2023-2024 die de provincie vandaag publiceert.
Kantorenmarkt: overaanbod dreigt
De leegstand van kantoren stijgt van 11,4% naar 12,0%. Dit is te verklaren door plannen voor nieuwe kantoren (1,5 miljoen vierkante meter). Bovendien is het kantoorgebruik na de coronapandemie afgenomen, omdat meer mensen gingen thuiswerken. De provincie stelt in 2025 samen met gemeenten uit de Metropool Regio Amsterdam (MRA) een nieuwe kantorenstrategie op om het overaanbod te verminderen.
Bedrijventerreinen: tekort aan grond en stroom
De leegstand op bedrijventerreinen blijft zeer laag (3,2%). Dat is een kenmerk van een krappe vastgoedmarkt. Beschikbare bedrijventerreinen zijn vooral te vinden in Amsterdam, Amstelland-Meerlanden, Alkmaar en de Kop van Noord-Holland. In de deelregio’s West-Friesland, Zuid-Kennemerland, IJmond en Gooi en Vechtstreek is er nauwelijks tot geen aanbod. Vanwege de krapte gaat de provincie voor de regio Noord-Holland Noord een nieuwe behoefteraming uitvoeren. Ook werkt de provincie samen met de gemeenten uit de MRA aan de Bedrijventerreinenstrategie.
Economie: economische groei verschilt per Noord-Hollande deelregio
De economie van IJmond krimpt met 3% door de hoge energieprijzen die de energie-intensieve metaalindustrie treffen. Amstelland-Meerlanden kent juist sterke groei door herstel in de logistiek en groothandel. Amsterdam, Gooi en Vechtstreek en Regio Alkmaar laten een gematigde groei van 1-2% zien.
Werkgelegenheid: stijging aantal banen
Het aantal banen in Noord-Holland stijgt met 2,5% naar 1.757.420, iets onder het landelijk gemiddelde van 2,6%. De sterkste groei vindt plaats in Zaanstreek-Waterland (3,4%) en Zuid-Kennemerland (3,1%), terwijl de Kop van Noord-Holland een groei van slechts 0,9% kent.
Verduurzaming: voortzetting transitie van gas naar stroom
Steeds meer bedrijven gebruiken stroom in plaats van gas. De verduurzaming van werklocaties wordt echter geremd door het overbelaste elektriciteitsnetwerk (netcongestie). Vanwege de netcongestie kan elektrificatie van fossiele bedrijfsprocessen slechts beperkt plaatsvinden. Ook heeft netcongestie een negatieve invloed op de uitgifte van bedrijventerreinen, omdat er geen nieuwe grootverbruikersaansluitingen mogelijk zijn. De provincie heeft de Ondersteuningsregeling Toekomstbestendige Werklocaties (OTW) voor de verduurzaming van werklocaties, zoals de aanleg van een groen dak.
Over de Monitor Werklocaties
De Monitor Werklocaties brengt jaarlijks de ontwikkelingen in beeld van Noord-Hollandse werklocaties, zoals bedrijventerreinen en kantoren. De jaarlijkse gemeentelijke enquête is de basis voor de monitor. Daarnaast worden externe databronnen gebruikt.
Meer informatie over subsidies voor toekomstbestendige werklocaties staat op de webpagina Bedrijventerreinen en Kantoren.