22.1 C
De Bilt
vrijdag, 12 augustus 2022

Europees symposium rond Van Egmont- en Van Hornejaar 2018

Weert – In de raadzaal van het stadhuis in Weert heeft vanochtend een Europees symposium plaatsgevonden over het thema: Van Egmont- en Van Hornejaar 2018.

 

Op 5 juni 2018 is het precies 450 jaar geleden dat de graven Van Egmont en Van Horne, twee belangrijke edelen uit de 16e-eeuwse Nederlanden met vooraanstaande functies in het Habsburgse staatsbestel, in opdracht van koning Filips II werden onthoofd op de Brusselse Grote Markt.

 

Activiteiten

Deze belangrijke historische gebeurtenis wordt in 2018 op meer dan twintig plaatsen in Nederland, België en Duitsland herdacht. Dat gebeurt onder de titels Van Egmontjaar en Van Hornejaar. In deze plaatsen vinden lokaal veel activiteiten plaats naar aanleiding van dit historisch feit én de internationale gevolgen daarvan. De organisatie van al deze activiteiten is veelal in handen van lokale historische verenigingen en andere (vrijwilligers) organisaties.

Europees
Foto: Gemeente Weert

 

Europees Symposium

Stichting De Aldenborgh uit Weert en Cultuurwerking Sotteghem uit Zottegem (België) hebben samen het initiatief genomen tot dit symposium. De gemeente Weert maakte de bijeenkomst mogelijk. Belangrijkste doel was om alle activiteiten in de diverse gemeenten tot één geheel te smeden in een overkoepelend (digitaal) concept. Dat brengt de verschillende initiatieven en activiteiten inhoudelijk, visueel en organisatorisch met elkaar in verband. Cultuurhistorica dr. Irma Thoen gaf een toelichting over de wijze waarop dit kan worden gerealiseerd.

Aan het symposium namen circa 80 bestuurders, medewerkers en historici deel van gemeenten en organisaties uit België, Duitsland en Nederland.

 

2018 herdenkingsjaar

Wethouder Gabriëls van Weert heeft het belang van kennen, herkennen én op de juiste wijze waarderen van cultureel erfgoed toegelicht. Hij ging daarbij in op de identiteit van Weert, die voor een belangrijk deel nog herkenbaar is in de stadsplattegrond. In de groei van de stad heeft de dynastie van de heren en graven Van Horne van de dertiende tot de zestiende eeuw een zeer belangrijk stempel gedrukt.

 

Opening Nationale Archeologiedagen

De gemeente Weert neemt van vrijdag 13 oktober t/m zondag 15 oktober deel aan de Nationale Archeologiedagen. Het Weerter thema richt de schijnwerper alvast op het komende Van Hornejaar 2018 (zie voor informatie: www.archeologiedagen.nl). Met dit symposium gaf wethouder Gabriëls ook het startsein voor de activiteiten van Nationale Archeologiedagen in Weert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio