21.9 C
De Bilt
woensdag, 18 mei 2022

Werken aan Geluk: Op weg naar een andere overheid

Sint Odiliënberg Gemeente Roerdalen is een van de voorlopers van gemeenten in Nederland die werken aan geluk. De gemeente wil deze vernieuwing van de lokale overheid, waaraan ze samen met inwoners, medewerkers en bestuur invulling geeft, delen met andere gemeenten. Daarom organiseert Roerdalen op 30 november de werkconferentie ‘Werken aan Geluk’. Dit gebeurt in samenwerking met de Academie voor Waarderend Vernieuwen, The Thrive en EHERO (The Erasmus Happiness Economics Research Organization).

De gemeente Roerdalen wil bijdragen aan meer geluk voor meer mensen. Geluk in de zin van tevredenheid met het leven als geheel. Om dit te bereiken treedt de organisatie de inwoners vanuit vertrouwen en respect tegemoet. Ze stimuleert de beweging waarin inwoners zelf en samen verantwoordelijkheid nemen voor hun leven en hun leefomgeving, in hun buurt of dorp. De rol van de gemeente is het creëren van goede randvoorwaarden en het werken aan een nieuwe rolverdeling tussen gemeente en samenleving.

Vergelijkbare invulling

Gelukscoördinator Laurens Bijl: “We worden regelmatig uitgenodigd om te vertellen over onze ‘geluksaanpak’ en ontvangen geïnteresseerde gemeenten in Roerdalen. Onze missie om bij te dragen aan geluk spreekt aan. Net zoals onze manier van werken: vanuit de waarden vertrouwen en verantwoordelijkheid, respect en gelijkwaardigheid. Deze waarden vormen de basis voor de samenwerking met onze gemeenschap en voor de ontwikkeling van onze eigen organisatie. We werken aan de vernieuwing van het lokale bestuur. Steeds meer gemeenten zoeken naar een vergelijkbare invulling. Daarom organiseren we op 30 november een dag om van elkaar te leren, met als doel deze beweging in gemeenten groter te maken.”

Actief en inspirerend programma

Leo Bormans (Ambassadeur van Geluk en auteur van internationale bestsellers) is aanwezig als spreker. De hoofdspreker en de dagvoorzitter worden binnenkort bekend gemaakt. Een aantal gemeenten (onder andere Tiel, Schagen, Etten Leur, Beesel, Oldenbroek en Roerdalen) draagt actief bij aan het programma. Ze brengen een actueel vraagstuk in waarmee de deelnemers met behulp van vernieuwende werkvormen aan de slag gaan. De gemeenten komen een stap vooruit met hun vraagstuk en de deelnemers leren al doende. Denk aan onderwerpen zoals het verminderen van (verborgen) armoede en eenzaamheid, participatie of positieve gezondheid. De dag staat in het teken van leren, werken, inspireren en samen doen.

Inschrijven vanaf juli

De werkconferentie is bedoeld voor bestuurders, leidinggevenden en medewerkers van gemeenten. Op dit moment wordt er gewerkt aan de verdere invulling van het programma. Er is plek circa 150 deelnemers. De bijeenkomst is in Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Vanaf vandaag is de website www.werkconferentiegeluk.nl actief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio