De gemeenteraad van Schagen besloot dinsdag 19 december om van de eigen Duurzaamheidslening over te stappen op het Nationaal Warmtefonds. Vanaf 1 januari 2024 verstrekt de gemeente geen leningen meer via de Duurzaamheidslening. Het Nationaal Warmtefonds is een landelijk alternatief dat eigenaar-bewoners ondersteunt bij het verduurzamen van hun woning. Eigenaar-bewoners zijn woningeigenaren en VvE’s (vereniging van Eigenaren).
Energie besparen blijven stimuleren
“Met de overstap naar het Nationaal Warmtefonds willen we inwoners blijven stimuleren tot energiebesparende maatregelen. En hiermee bijdragen aan een duurzame toekomst. Financiering mag geen hoge drempel vormen op weg naar duurzame investeringen. Door aan te sluiten bij het Warmtefonds wordt niet alleen een drempel voor financiering weggenomen, maar worden ook de beschikbare middelen efficiënter ingezet”, zegt wethouder Hans Heddes.
Aanleiding voor de overstap van Duurzaamheidslening
De Duurzaamheidslening van Schagen was bedoeld om huishoudens te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning, met lage rentepercentages en gunstige voorwaarden. Het leningplafond dreigde echter binnen een jaar bereikt te worden, wat een nieuwe kapitaalinjectie noodzakelijk maakte. De gemeente kan niet meer lenen tegen de lage rentetarieven van de afgelopen jaren. De hogere rente voor de gemeente zou leiden tot hogere rentes voor bewoners die gebruik zouden willen maken van de duurzaamheidslening. Het Nationaal Warmtefonds is een volwaardig alternatief.
Het Nationaal Warmtefonds
Het Nationaal Warmtefonds is opgericht door het Rijk met als doel financiële obstakels weg te nemen voor eigenaar-bewoners die willen verduurzamen. Het Warmtefonds biedt mogelijkheden om verschillende energiebesparende maatregelen te financieren, waaronder isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Voor verzamelinkomens lager dan € 60.000 geldt zelfs een rente van 0%.
Ook voor huishoudens met geen of een beperkte leencapaciteit zijn er mogelijkheden bij het Warmtefonds. Huishoudens met lage inkomens zijn daarmee bij het Warmtefonds voordeliger uit dan bij de gemeentelijke Duurzaamheidslening. In tegenstelling tot de Duurzaamheidslening van Schagen, richt het Warmtefonds zich niet op verhuurders en huurders.