14.1 C
De Bilt

Eenrichtingsverkeer deel Tweeboomlaan definitief ingevoerd

Hoorn – De proef om te testen of eenrichtingsverkeer in de Tweeboomlaan werkt, is geslaagd.  De verkeerssituatie op de Tweeboomlaan tussen de Pater Bleijsstraat en de Koepoortsweg wordt definitief gemaakt. In de Juniusstraat bleek dit niet goed te werken. Daar komt een andere oplossing voor de krapte aan het begin van de straat.

Problemen door inwoners gemeld

In gesprekken tussen gemeente en bewoners van de Tweeboomlaan en Juniusstraat kwam naar voren dat bewoners problemen ervaren met parkeren en verkeer in hun straten. In beide straten wordt veel geparkeerd, zowel door bewoners als bestuurders met een bestemming elders. Doordat aan beide zijden van de straten wordt geparkeerd, blijft tussen de geparkeerde auto’s weinig ruimte over om te rijden.

Soms schade

Hierdoor kunnen tegenliggers elkaar moeilijk passeren, soms met schade als gevolg. Samen met een groep bewoners heeft de gemeente verschillende maatregelen besproken om dit probleem aan te pakken. Een van de aangedragen oplossingen was het instellen van eenrichtingsverkeer voor autoverkeer in de Tweeboomlaan en Juniusstraat. Met een proef is getest of dit werkt.

Proef eenrichtingsverkeer

Vanaf 1 juli is een proef uitgevoerd waarbij eenrichtingsverkeer geldt voor de gehele Juniusstraat en voor de Tweeboomlaan tussen de Pater Bleijstraat en de Koepoortsweg. Tijdens de proef was de Juniusstraat voor autoverkeer alleen te bereiken via de Koepoortsweg. De Tweeboomlaan vanaf de Pater Bleijstraat is voor autoverkeer te bereiken via de Pater Bleijstraat en niet via de Koepoortsweg.

Evaluatie

In november heeft de gemeente samen met de betrokken bewonersgroep de proef geëvalueerd. Daarbij is gekeken naar de ervaringen die bewoners tijdens de proefperiode hebben ingebracht en het onderzoek van de gemeente naar de effecten van het eenrichtingsverkeer. Ook is met HVC het ophalen van de afvalbakken besproken. Uit de evaluatie bleek dat bij de Tweeboomlaan de proef is geslaagd, en bij de Juniusstraat niet.

In Tweeboomlaan wordt situatie definitief

Na een wenperiode in de Tweeboomlaan houden de meeste bestuurders zich aan het eenrichtingsverkeer. In deze straat wordt het eenrichtingsverkeer tussen de Pater Bleijstraat en de Koepoortsweg definitief gemaakt. Hiermee is het probleem van krapte op de rijbaan opgelost. Het was in de proefperiode zoeken naar de juiste ophaallocaties voor de afvalbakken. Dat is inmiddels gelukt. Bij het definitief maken van het eenrichtingsverkeer komen duidelijke borden en belijning om de ophaallocaties aan te geven.

In Juniusstraat is andere oplossing nodig

In de Juniusstraat speelt de krapte vooral aan het begin van de straat bij de hoek met de Koepoortsweg. Hier staan aan beide kanten zoveel auto’s geparkeerd dat passeren erg moeilijk is. Verderop in de straat wordt er minder op de rijbaan geparkeerd, omdat er veel parkeervakken langs de Juniusstraat en in de zijstraten zijn. Doordat er daar voldoende ruimte is om elkaar te passeren, werd het éénrichtingsverkeer veel genegeerd.

Parkeerverbod bij begin Juniusstraat

Omdat eenrichtingsverkeer in de Juniusstraat niet goed blijkt te werken, is besloten om de krapte aan het begin van de Juniusstraat op te lossen met een parkeerverbod. Er komt over een lengte van zo’n 40 meter een parkeerverbod aan de noordzijde van de Juniusstraat vanaf de Koepoortsweg. In de Juniusstraat richting de Hogerbeetsstraat is nog ruimte om te parkeren. De Juniusstraat wordt weer tweerichtingsverkeer, en de afvalbakken komen weer op de oude ophaallocaties te staan.

Uiterlijk 1 februari 2021 hebben de gemeente en HVC de wijzigingen doorgevoerd.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio