9.8 C
De Bilt

Gemeenteraad kiest ontwerp stadsstrand

Hoorn – De gemeenteraad heeft unaniem gekozen voor het ontwerp van het stadsstrand met lichte glooiingen (ontwerpvariant 2). Het college van B en W had drie ontwerpen voor het stadsstrand laten uitwerken. Het door de raad gekozen ontwerp heeft lichte glooiingen. In het ontwerp is rekening gehouden met de inbreng van inwoners en andere belanghebbenden, de landschappelijke kwaliteiten, de relatie met de Westfriese Omringdijk, de verkeerskundige aspecten, het parkeren, de dijkveiligheid, de kosten en de inpasbaarheid binnen de vergunningen.

Waterveiligheid en vergunningen

Het strand wordt aangelegd op de oeverdijk. Dit is een primaire waterkering waar strenge eisen voor gelden op het gebied van waterveiligheid. Het gekozen ontwerp voldoet aan deze eisen. Verder past het ontwerp binnen de vergunningen die in oktober 2019 door de uitspraak van de Raad van State definitief zijn geworden.

Parkeren

In totaal krijgt het stadsstrand 500 parkeerplaatsen. Er is één weg voor fietsers en voor automobilisten die parkeren op het strand. De weg is zo ingericht dat de auto te gast is en daardoor in snelheid wordt beperkt. Er is een apart pad voor voetgangers. In het gekozen ontwerp wordt een hoeveelheid zand aan de oeverdijk toegevoegd die het mogelijk maakt om lichte glooiingen te maken. Door hoogteverschillen in het landschap kunnen de geparkeerde auto’s deels aan het zicht worden onttrokken. Voor omwonenden is het belangrijk dat het zicht op geparkeerde auto’s beperkt blijft.

Zicht op Hoornse Hop

Het landschap van het gekozen ontwerp is licht glooiend zonder dat het op een duinlandschap lijkt. Hiermee is een kritiekpunt op eerder getoonde schetsen weggenomen. De hoogte van het landschap is niet hoger dan de hoogte die verplicht is voor waterveiligheid, op twee uitkijkplekken bij de middelste en zuidelijke strekdam na. Dit zorgt voor het behoud op het weidse uitzicht op het Hoornse Hop.

Verdere invulling strand

Na de zomervakantie zal de gemeente in samenspraak met inwoners en andere belanghebbenden komen tot een verdere invulling van het ontwerp. Zoals de toekomstige sport- en spelmogelijkheden op het strand en de verdere aankleding van het strand.

Planning stadsstrand

De oeverdijk vormt de basis voor het stadsstrand. De Alliantie Markermeerdijken is in oktober 2019 gestart met het opspuiten van de oeverdijk. De Alliantie verwacht dat de aanleg van de oeverdijk, inclusief rustperiodes, zo’n 2,5 jaar duurt. Als de werkzaamheden volgens schema blijven verlopen, betekent het dat de oeverdijk voorjaar 2022 klaar is. Daarna kan de gemeente starten met de aanleg van het stadsstrand. Naar verwachting neemt dit ongeveer een jaar in beslag. Dat betekent dat in 2023 het strand klaar is voor gebruik. Voor meer informatie over het stadsstrand: www.hoorn.nl/stadsstrand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio