In november 2021 is de raadsmotie ‘Hoge bomen vangen te veel wind’ aangenomen. De Raad gaf het college hiermee de opdracht om een zo ongehinderd mogelijke windgang te realiseren voor de Molen van Piet. De bomen in de directe omgeving rondom de Molen van Piet, hebben een negatieve invloed op de molen. De Molen van Piet en de monumentale bomen op het Bolwerk zijn beide een beeldbepalend gezicht. Om de juiste afwegingen te maken heeft het college eerst verschillende instanties opdracht gegeven om onderzoeken uit te voeren.
Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om te komen tot een gewogen besluit.
Molenfederatie
De Noord-Hollandse Molenfederatie is gevraagd om de molenbiotoop in beeld te brengen. Deze stelde vast dat de bomen binnen 100 meter rondom de molen een negatieve invloed op de molen hebben. Zij adviseerden deze bomen te kappen. Daarna is er gekeken naar de schadebeelden aan de molen en of deze technisch op te lossen zijn. Uitkomst is dat dit niet mogelijk is.
Windonderzoek
Er is een windonderzoek uitgevoerd. Het bureau EAGM heeft op basis van computermodellen verschillende scenario’s berekend. Uit de berekeningen is uiteindelijk naar voren gekomen dat binnen de 60 meter grens rondom de molen acht bomen behouden kunnen blijven, waarvan er vijf worden gesnoeid. Maar er moeten ook 15 bomen worden gekapt.
Flora en Fauna
Bureau Groenadvies Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar de flora en fauna in het gebied om de molen. Er is extra onderzoek gedaan naar vleermuizen. Uit de onderzoeken blijkt dat de kans gering is dat vleermuizen en vogels hinder ondervinden van het kappen en snoeien,.
Uitkomst onderzoeken naar Molen van Piet
Op basis van de uitkomsten van de onderzoeken, is begin dit jaar een kapvergunning aangevraagd, daar zijn geen bezwaren op ontvangen. De kap- en snoeiwerkzaamheden worden in augustus van dit jaar uitgevoerd zodat de Molen van Piet daarna weer veilig kan draaien.
Vervolg
Na de kap volgt de herinrichting die in twee fasen wordt uitgevoerd. De kap- en snoeiwerkzaamheden vallen in de 1e fase. De 2e fase bestaat uit de realisatie van de nieuwe inrichting die voor het 1e kwartaal 2025 staat gepland. Daarvoor stelt de gemeente een herinrichtingsontwerp op. Een bureau dat gespecialiseerd is in herstel en aanleg van erfgoed, werkt het ontwerp eerst verder uit. Dit doen zij samen met de specialisten, de molenaar van de Molen van Piet en vertegenwoordigers van Stichting ANIMO. Daarna wordt het ontwerp aan omwonenden en ondernemers gepresenteerd en mogen zij hun op- en of aanmerkingen geven. Na het zomerreces ontvangen zij daarvoor een uitnodiging.
Wethouder openbare ruimte, Jasper Nieuwenhuizen
“De Molen van Piet en het Bolwerk zijn beide kenmerkende plekken in Alkmaar. Om de molen zijn windgang terug te geven hebben we daarom ook grondig onderzoek laten doen en gesprekken gevoerd met specialisten, de molenaar en Animo. De uitkomsten spreken voor zich. Het is noodzakelijk dat er gekapt en gesnoeid moet worden om te komen tot een optimaal resultaat. Een groen en nieuw ingericht Bolwerk rondom de molen en de Molen van Piet kan na twee jaar zijn wieken weer laten draaien.”