8.5 C
De Bilt

Nieuwe stappen in afvalbeheer voor Stede Broec

Afval verminderen en beter scheiden. Om dat mogelijk te maken stelt het college van Stede Broec verschillende maatregelen voor aan de gemeenteraad in het Afvalbeleidsplan 2023-2027. Zoals het plaatsen van extra containers voor groente, fruit en etensresten (GFE), meer coaching en een onderzoek naar de mogelijkheden voor een ‘ja/ja-sticker’.

Extra containers

De scheiding binnen de gemeente Stede Broec is de afgelopen jaren al flink verbeterd, maar nog onder de landelijke norm. Daar komt vanaf 2024 de wettelijke verplichting om groente, fruit en etensresten (GFE) apart in te zamelen bij. Voor inwoners met een eigen groene bak is dit al het geval en veranderd er niks. Inwoners die op dit moment gebruik maken van ondergrondse containers moeten hun afval wel extra gaan scheiden. Op deze locaties worden speciaal voor groente, fruit en etensresten cocons met extra containers geplaatst.

Multi-minibakken en afvalcoaching

Naast extra containers voor GFE, wordt er voorgesteld om op diverse centrale plekken binnen de gemeente multi-minibakken te plaatsen. Dit zijn cocons voor ‘kleine stromen’, zoals batterijen, kleine elektrische apparaten en frituurvet. Daardoor kan het afval beter worden verwerkt en gevaarlijke situaties (bijvoorbeeld brandbare accu’s) worden voorkomen. Verder wordt er voorgesteld om meer aandacht te besteden aan het informeren en coachen over het correct scheiden van afval. Onder andere door coaches in te zetten in wijken waar afval vaak verkeerd wordt gescheiden.

Wethouder Thijs Visser benadrukt het belang van goed informeren: ‘ik zou een oproep willen doen aan alle inwoners van Stede Broec om eens een dag stil te staan bij hoeveel en wat voor afval zij thuis, op het werk of onderweg in een prullenbak doen. Want iedereen die zich bewust is van hoe hij of zij omgaat met afval, kan zelf actie ondernemen en een bijdrage leveren aan het beter scheiden en verminderen van afval. Zo zorgen we er samen voor dat het in onze gemeente afneemt.’

Onderzoek naar mogelijkheden ‘ja/ja-sticker’

Een groot deel van het papier bestaat uit reclamefolders. Eerder heeft de gemeenteraad een motie ingediend om de invoering van een ‘ja/ja-sticker’ op te nemen als mogelijk scenario in de uitwerking van het afvalbeleidsplan. Huishoudens ontvangen dan alleen reclamedrukwerk als ze dit aangeven via een sticker op de brievenbus. Bij andere gemeenten waar dit al is ingevoerd, is de ervaring dat het aanbod van oud papier met ongeveer 10% afneemt. In het laatste kwartaal van 2023 wordt verder onderzocht of dit ook hier haalbaar is.

Vervolg

Op maandag 9 oktober staat het beleidsplan 2023-2027 op de agenda van de commissie Grondgebiedzaken. Na bespreking in de commissie wordt het plan op dinsdag 19 oktober behandeld in de gemeenteraad. Beide vergaderingen zijn openbaar en live te volgen via https://stedebroec.notubiz.nl/. Na vaststelling van het beleidsplan in de gemeenteraad wordt het nieuwe beleid stapsgewijs ingevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio