10 C
De Bilt

Plantestafette zorgt met 10.000 bollen voor nieuw groenlint langs landgoederenroute Heiloo

Heiloo – De eerste editie van de de GroenSpoor Plantestafette in Noord-Holland gaat dit jaar anders dan gepland door. Op 24 oktober zouden in de vijf gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar, Heiloo, Castricum en Heemskerk in vijf weekenden achter elkaar met een groep van 30 inwoners bloembollen, vaste planten, struiken en bomen geplant worden. Coronamaatregelen gooiden roet in het eten. In aangepaste vorm is het in Heiloo toch gelukt om een nieuw groenlint aan te leggen. In etappes en in groepjes van twee personen, zijn 10.000 bollen geplant langs de landgoederenroute Heiloo.

Plantestafette

De vijf gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar, Heiloo, Castricum en Heemskerk stonden klaar om met inwoners aan de slag te gaan. In vijf opeenvolgende weekenden zouden zij het stokje (de plantschop) aan elkaar doorgeven om groen te planten in een wijk, of langs een fiets- of wandelpad. Deze nieuwe groene linten zorgen voor voedsel voor bijen, vlinders en vogels. Maar bieden ook gezelligheid en een stukje ontspanning aan de planters en voorbijgangers.

Bij een plantestafette zijn bewoners, scholen, ondernemers, zorginstellingen en lokale natuurverenigingen betrokken. De vijf gemeenten creëren hiermee niet alleen een groen netwerk, maar zorgen tegelijkertijd ook voor een sociaal netwerk.

Door corona is het niet mogelijk om met zoveel mensen te planten. Maar alle vijf de gemeenten hebben er toch voor gezorgd de nieuwe groene linten aan te leggen.

De estafette is nu op een ander manier op 24 oktober gestart in Heerhugowaard met een aantal leerlingen (onder de 12) van het Clusius College. De zaterdag daarop was het de beurt aan Alkmaar. Na Heiloo steken Castricum en Heemskerk de plantschop de komende weken nog in de grond.

Plantestafette loopt langs Landgoederenroute Heiloo

In Heiloo hadden bewoners van het landgoed Willibrordus, vrijwilligers van Bijenlint Heiloo, Groei en Bloei, inwoners van Heiloo en zo’n 15 scouts zich aangemeld om op 7 november 10.000 bollen te gaan planten. Het planten langs de landgoederenroute Heiloo is nu in etappes gebeurd. De scouts (onder 12 jaar) en hun begeleider startten op 7 november met planten langs het Wilgenpad naar boerderij Ter Coulster. Bewoners van het landgoed en de vrijwilligers hebben daarna in groepen van twee personen bollen geplant langs de Olvendijk en de Kanaalweg. Zo is er een mooie, biodiverse en aantrekkelijke groene verbinding ontstaan. Deze staat in het voorjaar in volle bloei met krokussen, narcissen, botanische tulpjes en boshyacinten. Een extra reden om de landgoederenroute te lopen en ervan te genieten.


bron : De Groene Reiger
 

Wethouder Rob Opdam: “We zijn blij met dit mooie resultaat, al was het natuurlijk niet het feestje wat het had kunnen zijn. We hopen volgend jaar op een echte plantestafette. Een estafette waarbij alle betrokkenen aanwezig kunnen zijn. En waarbij we de plantschop als estafettestokje doorgeven van gemeente naar gemeente voor het aanleggen van nog meer groenlinten in de gemeente en regio!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio