9.9 C
De Bilt

Proef met verkeerslichten voor voetgangers op kruising Middenweg, Beukenlaan en Vondellaan

Heerhugowaard – De verkeersinstallatie op de kruising van de Middenweg, Beukenlaan en Vondellaan in Heerhugowaard, is tussen 14 en 18 oktober vervangen. Bij deze (en ook andere) voetgangersoversteekplaatsen hebben meerdere inwoners geklaagd dat het voetgangerslicht al op rood sprong terwijl zij nog niet aan de overzijde waren. Dit zorgt voor onrust bij de voetgangers. De gemeente start nu op deze kruising een proef met de voetgangersverkeerslichten. Deze lichten worden aan de startzijde van de weg geplaatst in plaats van aan de overzijde.

Nieuwe situatie

Door de lichten voor voetgangers aan de startzijde te plaatsen wordt de situatie voor voetgangers gelijk aan die van automobilisten en fietsers. De lichten zijn erop ingesteld dat iedereen op eigen tempo de overzijde bereikt wanneer zij bij groen licht van start gaan. Bij een knipperend groen licht kunnen snelle overstekers nog van start gaan. Langzamere overstekers kunnen dan beter wachten tot het licht weer groen wordt. Bij rood licht mag er uiteraard niet gestart worden.

Proef

Naar aanleiding van de signalen van inwoners heeft de gemeente besloten om deze proef direct op te starten. De proef heeft een looptijd van twee jaar. Daarna worden de effecten op de verkeersveiligheid geëvalueerd. De gebruikersvriendelijk zal kort na de ingebruikname worden geëvalueerd.

Verkeersregelaars

Van maandag 18 tot en met woensdag 20 oktober zijn er verkeersregelaars aanwezig op de kruising om de nieuwe situatie in goede banen te leiden. De verkeersregelaars kunnen ook eventuele vragen beantwoorden over de proef.

Vervanging installatie

De oude installatie had een leeftijd van ruim 30 jaar. De regelkast heeft 15 jaar dienst gedaan. Dit zijn leeftijden waarop de installaties vervangen moeten worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio