15.2 C
De Bilt

Schagen plant 460 bomen ter vervanging van gekapte en omgewaaide bomen

De gemeente Schagen laat dit jaar weer nieuwe bomen planten, in totaal 460. Dit als vervanging van de bomen die in de afgelopen jaren dood zijn gegaan door bijvoorbeeld ziekte, ouderdom of storm.

Waar komen de nieuwe bomen?

Op dit kaartjekunt u zien waar de nieuwe bomen worden geplant en welke boomsoort het is: Digitale kaart. Meestal komt een nieuwe boom op de plek waar een boom is verdwenen. Soms is het niet mogelijk een boom op precies dezelfde plaats terug te planten door bijvoorbeeld kabels in de grond. In die gevallen is er voor een andere plek in de buurt gekozen.

Planning

In december 2024 en januari 2025 gaat de gemeente beginnen met het planten. De locaties van die nieuwe bomen zijn al goed zichtbaar. Aannemer Stoop groenvoorzieningen is namelijk al begonnen met het voorbereiden van de groeiplaatsen. Ze maken de grond los en ze mengen er compost en voedingsstoffen doorheen. Dan kunnen de nieuwe exemplaren weer uitgroeien tot mooie, grote exemplaren. In het voorjaar zaait de gemeente de plantplaatsen weer in, of ze planten er struiken zodat het er in de zomer weer netjes uitziet.

Bijzonderheden voor dit jaar

Aan de Tjallewallerweg en de Corneliswerverweg staan nu geen bomen. De wens is dat die daar wel komen. De gemeente plant daar voornamelijk knotwilgen. Dit komt voort uit het Bomenplan “Schagen groeit door” een onderdeel van het Duurzaamheidsprogramma Schagen 2020-2050.

Afwisseling in de soorten

Om ervoor te zorgen dat meer soorten planten en dieren zich thuis voelen, is er gekozen voor meer afwisseling in de soorten bomen. Deze afwisseling ziet het er veel natuurlijker en minder saai uit. Verschillende soorten door elkaar voorkomt ook dat er in de toekomst hele lanen in één keer doodgaan door een boomziekte.

Ruimte om te laten groeien

Het is steeds vaker heet en droog en er vallen ook vaker zware buien. Bomen kunnen de gevolgen daarvan wat verminderen door met hun schaduw voor verkoeling te zorgen. Zware regenval geeft vooral problemen op plaatsen waar veel tegels liggen omdat de regen daar de grond niet in kan. Waar er genoeg ruimte is, worden de tegels rond de nieuwe exemplaren weggehaald. Zo zijn de plantvakken zo groot mogelijk. Hierdoor kan de boom ook beter groeien en zullen de boomwortels de tegels minder snel omhoog drukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio