Schagerbrug – Op maandag 18 juni om 10:00 uur starten de werkzaamheden van een bijzonder participatieproject van de bewoners van de Burgemeester de Moorstraat in Schagerbrug, de gemeente Schagen en de Wooncompagnie.
De bewoners van de Burgemeester de Moorstraat wonen in huizen van de Wooncompagnie. Zij hadden ideeën voor verbetering van de openbare ruimte rondom hun woningen en legden contact met de Gebiedscoördinator van de gemeente. Deze bracht de inwoners, de Wooncompagnie en de afdeling Openbaar gebied van de gemeente met elkaar in contact en in goed overleg werden voor alle knelpunten creatieve oplossingen gevonden en kwamen nieuwe ideeën tot stand om de leefbaarheid van de buurt te vergroten.
Aanstaande maandag starten de werkzaamheden: bewoners en professionele werklui (gefinancierd door gemeente en wooncompagnie) gaan samen aan de slag om de ideeën uit te voeren. De gemeente vindt dit een mooi voorbeeld van Samenwerken aan geluk, en hoopt dat het veel navolging zal krijgen.
Knelpunten en oplossingen
Een van de knelpunten was dat er geen stoep is. Bewoners stappen uit hun auto direct in het gras en de prut. Nu wordt een voetpad aangelegd; de gemeente levert zand, tegels en een deel van de arbeidskracht, en een van de bewoners legt een deel van het pad aan.
De gezamenlijke achtertuin wordt vergroot, doordat de gemeente een deel van het aangrenzende grasveld in gebruik geeft aan de bewoners. Zij leggen hier samen een groentetuin aan en hebben een gezamenlijke picknicktafel. De bewoners verkopen ook jammetjes, limonade en groente, en investeren de opbrengst weer in de tuin.
Een deel van de tuin was altijd drassig, omdat het regenwater daar naartoe stroomt. In plaats van drainage of andere ingrijpende oplossingen hebben de bewoners ervoor gekozen om daar een moerasje aan te leggen, wat bij gaat dragen aan de biodiversiteit in de buurt.
De bewoners wilden graag een pergola in de gezamenlijke tuin. De gebiedscoördinator bracht ze in contact met een jonge timmerman uit de buurt die de pergola bouwde. De kosten worden gezamenlijk betaald door de bewoners, de gemeente en de Wooncompagnie
Een ander knelpunt was een strook beplanting die de inwoners lelijk en vinden. Op hun verzoek haalt de gemeente deze weg en wordt er gras ingezaaid.