18.3 C
De Bilt
donderdag, 11 augustus 2022

Eerste plaatsing Slimme Bandenpomp in Waalwijk

Waalwijk Op 16 augustus is op parkeerterrein De Els Noord aan de Mr. Van Coothstraat de eerste Slimme Bandenpomp geplaatst. De bandenpomp is voor iedere automobilist, 24 uur per dag, gratis te gebruiken en laat direct zien hoeveel euro je bespaart. En dat blijkt al snel € 21,50 per keer gebruik te zijn.

Gevolgen onderspanning

Banden lopen altijd langzaam leeg waardoor in Nederland meer dan de helft van alle auto’s met een te lage bandenspanning rijdt. Dat kost jaarlijks circa 200 miljoen liter extra brandstof en veroorzaakt 400 miljoen kg extra CO2 uitstoot. Daarnaast maakt rijden met een te lage bandenspanning autorijden duurder; een auto verbruikt op jaarbasis 2 tot 5% meer brandstof en de slijtage van de banden neemt toe. Het is ook gevaarlijk, want de verkeersveiligheid neemt af door een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband.

Slimme bandenpomp. Foto: @PixProfs

Makkelijk in gebruik

De Slimme Bandenpomp is gemaakt van duurzaam materiaal en werkt geheel op zonne-energie. Hij is door iedere automobilist gratis en eenvoudig te gebruiken. Op kenteken kan de juiste bandenspanning worden opgevraagd. De Touch screen display helpt met juist instellen, geeft tijdens gebruik weer wat er gebeurt en toont na afloop direct de besparingen in euro’s, liters brandstof en verminderde uitstoot. De slimme Bandenpomp vraagt de gebruiker om een donatie of fooi voor gebruik. Deze kan contactloos betaald worden. Met de opbrengst houdt Band op Spanning de kosten voor de pomp laag.

Slimme bandenpomp

Het gemakkelijke gebruik stimuleert dat automobilisten zelf (vaker) de spanning controleren. Met de Slimme Bandenpomp bespaar je per auto gemiddeld 20 euro per keer gebruik. “Het regelmatig meten en zo nodig oppompen van je banden levert veel voordelen op. Niet alleen een besparing in brandstof, banden en CO2. Het draagt ook bij aan het verlagen van de fijnstofuitstoot en een betere verkeersveiligheid door een kortere remweg. Mooi dat we als gemeente deze duurzame service nu het hele jaar door gratis kunnen aanbieden”, aldus wethouder Ronald Bakker.

Band op Spanning

De Slimme Bandenpomp is een initiatief van Band op Spanning. Zij bestrijden de vervuiling en negatieve gevolgen die automobiliteit met zich meebrengt. Deze organisatie is in 2004 opgezet door Laurens Drogendijk: “Ik wil graag werken aan concrete oplossingen van milieuproblemen, dàt is mijn passie. Het is dan ook fantastisch om projecten en concepten op te zetten rondom het thema duurzame mobiliteit en energiebesparing, daar kan zoveel bereikt worden”. Er staan inmiddels meer dan 125 Slimme Bandenpompen in Nederland.

Voor meer informatie over de Slimme Bandenpomp kijk op www.bandopspanning.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio