7.2 C
De Bilt

Seniorenverenigingen BRES en DuBOS worden spil in rolstoel uitleen

Vanmorgen ondertekenden wethouder Peter Raaijmakers namens de gemeente Sint-Michielsgestel, Herman Schunselaar (BRES) en Jan Cooijmans (DuBOS) de ‘Overeenkomst Rolstoel uitleenpunt’. Dat gebeurde in d’n Inloop, de locatie van BRES aan Kerkwijk 45a in Berlicum. Inwoners die nu een aanvraag voor een rolstoel doen bij de gemeente, worden zoveel mogelijk doorverwezen naar BRES (Berlicum/Middelrode) en DuBOS (Den Dungen). Ook met ouderenverenigingen in andere dorpskernen praat de gemeente over mogelijke nieuwe uitleenpunten. Verbreding van het assortiment is eveneens onderwerp van gesprek.

BRES en DuBOS

Wethouder Raaijmakers: “Ik ben blij met deze samenwerking met BRES en DuBOS. Op deze manier brengen we de hulpmiddelen uitleen dichterbij onze inwoners. Mensen weten bij wie ze terechtkunnen, worden snel geholpen, in hun eigen dorp. Ook als het gaat om tijdelijke uitleen. Die combinatie van nabijheid en eenvoud maakt dit naar mijn idee een sterk concept. We zien de ouderenverenigingen als serieuze samenwerkingspartners en vertrouwen hen dit stuk van onze dienstverlening toe.” Ook niet-leden kunnen terecht bij de uitleenpunten. De hulpmiddelen worden niet alleen door hen verstrekt; zij doen ook het beheer, het onderhoud en de reparaties.

Goedlopende uitleen

Voorzitter Herman Schunselaar: “Seniorenvereniging BRES heeft al jaren een goedlopende uitleen van hulpmiddelen. We hebben veel contacten in de samenleving, we zijn laagdrempelig en werken met enthousiaste vrijwilligers. Rolstoelen maakten al deel uit van ons assortiment. En ook voor het lenen van rollators en andere hulpmiddelen kunnen inwoners bij BRES terecht. We zijn blij dat we door de samenwerking met de gemeente nu nog meer mensen kunnen helpen.” Jan Cooijmans, voorzitter DuBOS: “We staan in de startblokken om aan de slag te gaan met een uitleen voor Den Dungen. We hebben een actieve club vrijwilligers die zich hiervoor wil inzetten.” Het servicepunt voor uitleen in Den Dungen is gevestigd in Ontmoetingscentrum Litserborg.

Toenemende vraag naar hulpmiddelen

De afgelopen jaren is er een toenemende vraag naar mobiliteitshulpmiddelen, zoals rolstoelen
en scootmobielen. De bevolking vergrijst en mensen blijven langer thuis wonen. Een essentieel aspect daarbij is dat zij zich in en om de woning én in de omgeving kunnen verplaatsen. Ook de invoering van het abonnementstarief heeft gezorgd voor extra aanvragen. De bijbehorende kostenstijging lijkt de komende jaren door te zetten. Om die reden is het nodig om de uitleen van hulpmiddelen anders te gaan organiseren. Daarbij gaan zelfredzaamheid en gebruik van collectieve voorzieningen vóór het inzetten van (dure) maatwerkvoorzieningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio