Oss – Gemeente Oss zorgt samen met MoneyWays en Rabobank Oss Bernheze voor onderwijs over omgaan met geld in het voortgezet onderwijs. Jongeren in de gemeente Oss krijgen les van de Rabobank over het onderwerp ‘18 jaar en bankzaken’? MoneyWays vult het programma aan met drie sessies waarin jongeren meer te weten komen over geld en de sociaal-emotionele kant daarvan. Praktijkschool De Singel heeft de primeur van dit programma.
Goed met geld omgaan
Met deze samenwerking willen de gemeente Oss, MoneyWays en Rabobank Oss Bernheze de financiële vaardigheden van jongeren in de gemeente Oss versterken. Veel jongeren hebben geen zicht op hun inkomsten en uitgaven en kunnen hierdoor in de financiële problemen komen. Daarnaast moeten jongeren al vroeg financiële beslissingen nemen, die lange tijd van grote invloed kunnen zijn op hun leven. Studiefinanciering is daar een voorbeeld van, maar ook verzekeringen.
De gemeente Oss vindt het belangrijk dat jongeren al vroeg weerbaar en bewust worden gemaakt van hun financiële verantwoordelijkheden. In de strijd tegen armoede- en schuldenproblematiek maken zij daarom gebruik van het armoede- en schuldenpreventie programma MoneyWays en de informatieve lessen van de Rabobank Bernheze. “Jongeren kunnen gemakkelijk schulden maken, maar komen er moeilijk vanaf. Wij willen jongeren hiervan bewust maken en ze helpen om goed met geld om te gaan”, aldus wethouder Kees van Geffen.
Het programma
De Rabobank behandelt tijdens haar lesprogramma belangrijke punten waar een jongere mee te maken kan krijgen op 18-jarige leeftijd. Deze mijlpaal brengt financiële verantwoordelijkheid met zich mee en er komt veel op de jongere af. Zo legt Rabobank budgetteren uit en het gemak van een volmacht. Rabobank wil hiermee de zelfredzaamheid van jongeren bevorderen.
Lessen MoneyWays
Jonge rolmodellen geven de gastlessen van MoneyWays. Zij delen eigen ervaringen en financiële uitdagingen met de klas. Op die manier breken zij het gesprek open en maken de sociaal-emotionele kant van geld bespreekbaar. Denk aan schulden, opgroeien in armoede, verleidingen, groepsdruk en schaamte. Jongeren durven hierdoor over hun eigen situatie te praten en ervaringen te delen met de klas.
Over MoneyWays
MoneyWays is het financieel-educatieve programma dat Diversion en het Nationaal Instituut voor Budgetontwikkeling (Nibud) samen ontwikkeld hebben. Doel van MoneyWays is om jongeren inzicht en handelingsperspectief te geven bij de keuzes die ten grondslag liggen aan financiële beslissingen.