Gemeente Oss is begonnen met opknappen van de rotonde Megensebaan – Dorpenweg in Macharen. De oude inrichting met een talud van gras wordt vervangen door een cultuurhistorisch ontwerp in de vorm van een eendenkooi. Het nieuwe ontwerp van het verkeersplein verwijst naar de oude Macharense eendenkooi in de buurt. Dit natuurmonument is ook vandaag nog te herkennen in het landschap, maar veel mensen weten dit niet.
Opvallend ontwerp
De vorm van een eendenkooi is vrij opvallend. Die vorm is op de rotonde goed te herkennen aan blauwe bloeiende vaste planten. Denk bijvoorbeeld aan korenbloem, ridderspoor en kattenkruid. De grond wordt golvend afgewerkt zodat de bloemenzee golft tussen twee ‘waterkeringen’ van schanskorf.
De vangarmen bestaan uit levende wilgentenen die in de grond worden gestoken. Daar kunnen ze weer uitlopen, zodat groeiende groene gangen ontstaan. Populieren aan beide kanten van de kooiplas symboliseren het kooibos. Deze inheemse bomen passen goed in het landschap. Ook passen de extra bomen bij de Osse ambitie om meer groen te plaatsen.
Lokeenden
Lokeenden kunnen niet ontbreken op de rotonde. Wetenschappers gebruiken eendenkooien vandaag de dag nog vaak voor wetenschappelijk onderzoek. bijvoorbeeld door eenden te ringen. Als verwijzing hiernaar bestaan de eenden uit cortenstaal ringen die kabbelen in de wind.
Planning werkzaamheden
Dit voorjaar doet gemeente Oss het grondwerk. Ze plaatsen de schanskorven en zaaien het verkeersplein in in. Het verkeer ondervindt geen hinder van het werk. In het najaar worden de bollen, vaste planten en de lokeenden geplaatst.
Steeds meer rotondes in Oss laten de geschiedenis van het landschap zien
In de afgelopen jaren zijn al meer rotondes in Oss ingericht met een cultuurhistorisch thema. Zij laten de geschiedenis van het landschap zien. Ook draagt de eigen identiteit van de rotondes bij aan de oriëntatie en beleving, vooral in het buitengebied.