Leiden heeft een binnenstad met een rijke historie en veel monumentale gebouwen, krijgt de komende jaren glasvezelinternet. Wethouder Ashley North zette samen met Bartho de Boer , Chief Corporate Communications van KPN symbolisch de eerste schop in de grond op de Nieuwe Rijn. De gemeente juicht de komst van snel en stabiel internet toe, omdat het goed past bij de stad als kennisstad.
Aannemer VolkerWessels Telecom legt in opdracht van KPN ruim 900 kilometer glasvezelkabel aan. De werkzaamheden starten in de binnenstad op de Botermarkt. De verwachting is dat in juni de eerste woning in de binnenstad op het glasvezelnetwerk is aangesloten. Bewoners worden tijdig geïnformeerd over de werkzaamheden.
Historische binnenstad verdient bijzondere aandacht
Vanwege de vele grachten in de binnenstad is het niet mogelijk om overal te graven voor de aanleg van glasvezelkabels. Daarom heeft KPN besloten om grotendeels gebruik te maken van de nanodrill, een boortechniek die minimale overlast veroorzaakt en dus goed past bij de historische binnenstad.
Bartho de Boer : ”Leiden is een stad met veel woningen gebouwd tussen de 17e en 18e eeuw. De aanleg van glasvezelkabels is daarom een uitdaging, maar KPN zet alles op alles om ervoor te zorgen dat heel de stad uiteindelijk is aangesloten en kan profiteren van het allerbeste internet”
Digitale bereikbaarheid voor stad van kennis en cultuur
Wethouder Ashley North van de gemeente Leiden: “KPN gaat in Leiden glasvezelinternet aanleggen. Digitale bereikbaarheid is belangrijk voor Leiden als stad van kennis en cultuur en met het glasvezelnetwerk zullen bewoners, ondernemers, studenten en bezoekers van Leiden in de nabije toekomst toegang hebben tot een betrouwbaar, snel en duurzaam netwerk. Met KPN hebben we goede afspraken gemaakt over toegankelijkheid, werkzaamheden en afstemming. Leiden zet in op inclusiviteit, dat wil zeggen dat iedereen de kans moet krijgen om aan te sluiten op glasvezel.”
Naar verwachting zijn de werkzaamheden in 2025 afgerond en beschikt heel Leiden over een snelle glasvezelinfrastructuur. Bewoners krijgen kosteloos en vrijblijvend een aansluiting op het glasvezelnetwerk. Of ze een abonnement afnemen bij één van de providers, mogen ze zelf beslissen.
Stabiel en energiezuinige glasvezel
Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.