Leiden – De bouw van het combinatiegebouw De Vliet in Leiden, waarin zowel een binnenzwembad als een ijshal verrijst, is officieel begonnen. Wethouder Paul Dirkse sloeg samen met olympisch kampioen waterpolo (2008) Iefke van Belkum op vrijdag 5 november symbolisch de eerste paal de grond in.
Boulevard voor binnen- en buitensporten
Met de komst van deze nieuwe schaatshal en het nieuwe binnenzwembad in één gebouw, ontstaat aan De Vliet een boulevard met volop ruimte voor binnen- en buitensporten. Het buitenzwembad is afgelopen jaar gerenoveerd en wordt druk bezocht. Vanaf 2023 komen in het nieuwe gebouw meer dan tweehonderdduizend sporters uit Leiden en de wijde regio hun rondjes schaatsen en banen zwemmen.
Eigentijdse sportvoorzieningen in Leiden
Wethouder Paul Dirkse (Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën): “Leiden verdient eigentijdse sportvoorzieningen. Uit onderzoek blijkt dat vele Leidenaars al in beweging zijn, dat zal met de komst van deze sportboulevard alleen maar toenemen. Of het nu gaat om de topsporters en toptalenten van ZVL 1886 en IHCL, de ongebonden zwemmer of schaatser of om de leden van de vele ijsverenigingen uit het Groene Hart, Leiden en de Bollenstreek, sportcomplex De Vliet wordt een plek voor iedereen.”
Schaatssport erg blij met start bouw
Jeroen Straathof (voorzitter van Shorttrack & Inline Leiden IHCL en voormalig langebaanschaatser): “Als schaatssport zijn we super blij met de officiële start van de nieuwe ijsbaan. Sinds begin 2017 was er onduidelijkheid voor het schaatsen in Leiden en de regio. Na ludieke acties van alle clubs en vrijwilligers en politieke onduidelijkheid kwam er in 2018 eindelijk de stip op de horizon. Mede dankzij de inzet van het gemeentebestuur en de gemeenteraad, maar zeker ook door de vrijwilligers van de Stichting Schaatshal Leiden komt die nieuwe ijsbaan er.
Aanhouder wint
De aanhouders winnen! De schaatssport, zowel het langebaanschaatsen, kunstschaatsen, ijshockey en de shorttracksport kunnen in de komende jaren veel liefhebbers, recreanten of wedstrijdsporters van jong tot oud welkom heten aan de Voorschoterweg. Als shorttracksport zien we mooie kansen voor onze spectaculaire sport, zeker op het gebied van jonge schaatsers en talentontwikkeling. Uiteraard zijn er nog puntjes op de ‘I’ te zetten, maar we kunnen nu echt uitkijken naar het seizoen 2023 – 2024 om onze rondjes te gaan rijden.”
Meerdere sportfuncties in één combinatiegebouw
Het nieuwe zwembad bestaat uit een 35×25 meter wedstrijdbad, geschikt voor topsportwaterpolo en kortebaanzwemmen. De ijshal bestaat uit een 250 meter rondbaan, aangevuld met een 30×60 meter ijsvloer voor ijshockey, shorttrack en kunstrijden én een 45×20 krabbelijsvloer voor de jongste jeugd en wedstrijdcurling. De centrale hal en horeca vormen letterlijk de verbindende schakel tussen beide grote sportruimten in. De horeca is over twee lagen verdeeld, zodat deze al naar gelang het gebruik van de accommodatie altijd kan worden opgeschaald. De horecaruimten op de verdieping worden voor een gedeelte ingericht in de ‘look and feel’ van de zwem- en schaatsverenigingen.
Schaatsen en zwemmen op meerdere niveaus
In de nieuwe accommodatie kan er letterlijk en sportief op meerdere niveaus worden gesport. Schaatsen op de ijsbaan wordt een bijzondere beleving doordat op twee verdiepingen kan worden geschaatst. Langeafstandsschaatsers kunnen op de verdieping hun rondjes rijden terwijl op de begane grond de ijshockeyers, shorttrackers en kunstrijders hun kunsten kunnen verrichten. Omdat het midden van de ijshal open is blijft er altijd goed zicht tussen beide ijsvloeren.
Zwembad ook voor topsport
Het nieuwe binnenbad ligt vanzelfsprekend op één niveau, waarbij zowel de breedtesport als topsport hier goede thuisbasis in vinden. De KNZB geeft in een reactie aan dat ‘Leiden de beschikking krijgt over een meer dan uitstekende topsport waterpolo-accommodatie en voor zwemmen wordt De Vliet een top trainings- en wedstrijdlocatie, De zwemzaal is geschikt voor eredivisiezwemmen en -waterpolo, internationale clubwedstrijden en (kleinere) interlands waterpolo, en zwemwedstrijden op nationaal niveau.’
Duurzaam en circulair combibad en ijshal
De oorspronkelijke hoge duurzaamheidsambities voor een all-electric combinatiegebouw binnenzwembad-ijshal zijn overeind gebleven. Tussentijds ingebrachte inzichten voor circulair bouwen zijn zo goed als mogelijk ingepast. Het gebouw heeft een EPC van -/-0,9, voldoet het aan de eisen voor een Bijna Energie Neutraal Gebouw en krijgt het een Energielabel A++++. Dit wordt gerealiseerd door onder meer 3.400 zonnepanelen op het dak te leggen. Het resterende dakoppervlak krijgt vegetatie om hemelwater vertraagd via het losgekoppelde systeem te laten afvloeien naar het oppervlaktewater.
Het uitgekiende systeem voor warmte-uitwisseling tussen ijsbaan, binnenbad en buitenbad is een ander voorbeeld van hoe de synergie tussen de functies zo goed als mogelijk wordt benut. De restwarmte die vrijkomt bij de koeling van de ijsbaan wordt gebruikt om het binnenzwembad te verwarmen, als ook het bestaande buitenbad dat afgelopen winter is gerenoveerd. Hierdoor kan naast de nieuwbouw ook het bestaande buitenbad in 2023 van het gas af worden gehaald.
Goed te exploiteren combinatiegebouw
Het gebouw wordt volledig eigendom van de gemeente, waarbij de gemeente het zwembad exploiteert en een professionele pachter de horeca. De exploitatie van de ijshal wordt ondergebracht bij Stichting IJshal. Deze stichting draagt al meer dan 25 jaar zorg voor de exploitatie van de oude ijshal aan de Vondellaan en is zeer content met de komst van de nieuwe ijshal.