7.3 C
De Bilt

Dodenherdenking op verschillende locaties in Leiden

Leiden  – Ook dit jaar wordt op vrijdag 4 mei op verschillende plaatsen en op verschillende tijden in Leiden stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers in en na de Tweede Wereldoorlog (militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties). Alle herdenkingen zijn openbaar en vrij toegankelijk.

 

Opening tentoonstelling ’Over oorlog gesproken’.

Op vrijdag 4 mei opent burgemeester Lenferink om 13.00 uur in het Catharinahof (tuin Stadsgehoorzaal) de expositie ‘Over Oorlog Gesproken’. Deze expositie is gemaakt rondom Leidse getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog. Geboeid door de kracht van persoonlijke verhalen, ging de Leidse kunstenaar Pim van der Heiden (1989) op zoek naar de laatste herinneringen aan de Bezetting in Leiden. Over Oorlog Gesproken is een verhalende luistercentrale, waar bezoekers zich met verschillende verhaallijnen kunnen laten doorverbinden. De expositie is te zien tot en met 20 mei gedurende openingstijden van de stadsgehoorzaal.
www.overoorloggesproken.nl

Open Joodse Huizen

Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald. De essentie van Open Joodse Huizen is de combinatie van een ‘klein’, persoonlijk verhaal met de locatie die een rol heeft gespeeld in dat verhaal. Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet vindt in Leiden voor de eerste keer plaats. Er zijn herdenkingen op tien locaties tussen 11.00 en 17.00 uur.
www.openjoodsehuizen.nl

Militair Oorlogsmonument Haagse Schouwweg.

Herdenking van de 51 jonge militairen die bij het Haagsche Schouw zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940. Spreker: drs. Emile Jaensch, burgemeester van Oegstgeest. Aanvang: 15.00 uur. Gezamenlijke kranslegging door de burgemeesters van Leiden, Katwijk en Oegstgeest. Met medewerking van de Band of Liberation.

Monument ‘De Naald’ (Kooipark)

Herdenking van de door verraad omgekomen verzetsmensen in de Kooi, met name de leden van de voormalige Woningbouwvereniging De Eendracht. Vanaf 17.00 uur verzamelen in de Baptistenkerk, Driftstraat 49a. Om 17.15 uur: stille tocht naar herdenkingsmonument ‘De Naald’, Atjehstraat (Kooipark). Om 17.30 uur: toespraak burgemeester Lenferink en voordragen gedicht door leerlingen OBS De Viersprong.

Pieterskerk Leiden en Oorlogsmonument Molen de Valk

18.30 uur: Dodenherdenking in de Pieterskerk. Sprekers: burgemeester Henri Lenferink, en de journalisten Frits Barend en Barbara Barend. Dodenherdenking Leiden heeft in 2018 als centraal thema de herdenking van 75 jaar ontruiming van het Joodse Weeshuis aan de Roodenburgerstraat. Aansluitend op de plechtigheid in de Pieterskerk is er een stille tocht naar het oorlogsmonument bij Molen de Valk via het Rapenburg. Om 20.00 uur is de Nationale Herdenking met 2 minuten stilte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio