Leiden – Bewonersinitiatief
Duurzame Energie Merenwijk ontvangt ruim € 65.000 van de Provincie Zuid-Holland. Met dit geld gaat de groep de eerste stappen zetten naar een aardgasvrije wijk in 2035. Er moet nog wel veel gebeuren voor het zover is. Zo’n 6.000 jaren 70-woningen isoleren en een groot dak vinden voor de installatie van collectieve zonnepanelen. Ook wil DEM groene energiebronnen in de wijk aanboren.
Bewonersinitiatief
De initiatiefnemers van Duurzame Energie Merenwijk (DEM) stonden naar eigen zeggen ’te stuiteren’ toen ze vorige week de brief van de Provincie Zuid-Holland ontvingen: ze krijgen € 65.500 om de plannen uit te voeren die ze het afgelopen jaar onder de naam ‘De Merenwijk gaat los’ hebben opgesteld. Als het aan DEM ligt gebruikt de wijk in 2035 geen fossiele (vervuilende) energie meer.
Lagere energierekening
De komende 2 jaar gaat DEM om te beginnen méér burengroepen oprichten. Bewoners van dezelfde straat of buurt die, met hulp van DEM, samen aan de slag gaan. Het doel: de energierekening omlaag en het wooncomfort omhoog. Dat betekent in de praktijk bijvoorbeeld je spouwmuren isoleren, dubbel glas aanbrengen of zonnepanelen op je dak leggen. DEM werkt hiervoor samen met wijkambassadeurs Marc Koene en Michèle Stokla. Die zijn al enige jaren actief in de wijk in het kader van de GaGoed-actie van de gemeente. Ook met huurders in de wijk wil DEM aan de slag om de energierekening omlaag te krijgen, waar mogelijk in samenwerking met de woningcorporaties in de wijk.
Collectief zonnedak
Dat is echter nog maar het begin. DEM is naarstig op zoek naar een gróót dak in de Merenwijk voor de installatie van een collectief zonnedak. Daarmee kunnen mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kwijt kunnen, toch groene energie opwekken. Voorzitter Tjitske Veldkamp: “Er is vast een ondernemer op het bedrijventerrein aan de Flevoweg te vinden met een groen hart voor de wijk.”
Schone energie opwekken
Ook gaat DEM de mogelijkheden onderzoeken om in de wijk eigen, schone energie op te wekken. Tjitske Veldkamp: “Dat is misschien wel het spannendste onderdeel van onze plannen: lukt het ons om de wijk op termijn te verwarmen met energie uit het water van de Zijl? Of uit de bodem? Dat klinkt misschien futuristisch, maar is technische gewoon al mogelijk!”