Wethouder Kees van der Zwet deed onlangs een oproep aan inwoners van gemeente Lisse om een enquête in te vullen over het wandelgebied dat bekend staat als het ‘ommetje over de dijk. Inmiddels hebben meer dan duizend mensen hem ingevuld. Voor degenen die op vakantie waren en dit nog niet hebben gedaan, zij kunnen tot vrijdag 25 augustus hun mening geven en met ideeën komen.
Wat de gemeente door deze enquête graag wil weten, is of de bewoners tevreden zijn met de huidige situatie en er dus niks hoeft te veranderen, of juist wel. Als het laatste het geval is, wil de gemeente graag een plan maken samen met de inwoners.
Enquête over leefomgeving
Het ‘Ommetje over de dijk’ loopt over de lange dijk die het lagergelegen woongebied van de Lisserpoelpolder beschermt tegen het hoger liggende boezemwater van de Greveling, de ringvaart en de rijnsloot. Het wandelgebied is in het wandelnetwerk bekend als het Ommetje Lisse en sluit aan op het Ommetje Poelpolder. Via een toegangshek komen mensen op deze dijk wanneer ze willen wandelen, hardlopen of de hond uitlaten. Ook voor kinderen is het een heerlijke speel- en ontdekplek. Er bevindt zich inmiddels een smal ingesleten wandelpaadje dat over de hele dijk loopt.
Niet voor iedereen geschikt
Het wandelgebied is niet voor iedereen geschikt, denk aan mensen met een kinderwagen, rolstoel of rollator. Als het regent kan het paadje op de dijk veranderen in een modderpoel. Ook groeien er veel grasaren waar de honden die worden uitgelaten niet blij mee zijn. Van zowel de gebruikers, de aanwonenden als de mensen die graag toegang hebben tot de dijk, wil wethouder Kees van der Zwet graag weten of zij tevreden zijn met de huidige situatie. Moet deze plek met rust worden gelaten zodat de natuur zijn werk kan doen, of juist gebruiksvriendelijker en toegankelijker gemaakt voor iedereen? Bijvoorbeeld door het pad te verbreden en te verharden.
Drie deelgebieden
De dijk bevindt zich binnen de bebouwde kom en is op te delen in drie stukken waar een eigen invulling mogelijk is. Het stuk vanaf de Ooievaarstraat tot Ruishornlaan, de Ruishornlaan tot aan de Ringvaart (Brahmslaan/Chopinstraat) en de Ringdijk tot aan de Shawano’s. Omdat de dijk de bewoners beschermt voor het water in de Greveling is het Hoogheemraadschap van Rijnland de eigenaar. Daarom moet het Hoogheemraadschap uiteindelijk toestemming geven voor eventuele veranderingen. Gezien de functie van de dijk mag er bijvoorbeeld niet in gegraven worden.
Langs het wandelpad
De enquête kan via deze link https://lisse.clkthr.eu/onderzoek worden ingevuld. Langs het wandelpaadje zijn bordjes geplaatst met een QR-code, dus ook tijdens de wandeling kan de enquête worden ingevuld.