15.1 C
De Bilt

Hotspot Archeologie in gemeentehuis goed bezocht

Katwijk – De Hotspot Archeologie middagen in het gemeentehuis zijn afgelopen weken goed bezocht. Zo’n 100 inwoners uit Katwijk kwamen langs en hielpen mee bij het beschrijven van ongeveer 350 vondsten uit de Zanderij. Tijdens de publieke opgravingen zijn daar 5 boerderijen ontdekt uit de Merovingische periode.

Hotspot Archeologie

Net als de publieke opgraving in de Zanderij trok ook de Hotspot Archeologie weer van veel Katwijkers de aandacht. In het gemeentehuis lieten de archeologen van AWN-Rijnstreek zien hoe ze te werk gingen bij het beschrijven van de vondsten en konden bezoekers zelfs bij ze aanschuiven om hierbij een handje te helpen. “Wij zijn heel blij met de opkomst tijdens de Hotspot Archeologie. Je merkt dat mensen geïnteresseerd zijn in wat zich hier vroeger heeft afgespeeld. Archeologie leeft in Katwijk!”, vertelt AWN-archeoloog Pierre van Grinsven.

Mooie samenwerking

Ook wethouder Jacco Knape is blij met de samenwerking van de gemeente met AWN-Rijnstreek, zowel tijdens de publieke opgravingen als het organiseren van de Hotspot Archeologie. “Katwijk wordt al eeuwenlang bewoond. Dit heeft sporen nagelaten, boven én onder de grond. Ik vind het mooi om te zien dat we samen met AWN-Rijnstreek inwoners van Katwijk op deze manier kunnen betrekken bij de geschiedenis van deze bijzondere plek.”

Dateren vondsten

Nu alle vondsten beschreven zijn is het tijd om vast te stellen hoe oud de vondsten precies zijn. Ook worden verzamelde resten van houten planken en palen gedateerd, waaruit de boerderijen waarschijnlijk zijn opgebouwd. Hiervoor roepen de archeologen van AWN-Rijnstreek de hulp in van een hout- en aardewerkspecialist. “Ook dit onderzoek willen we in de vorm gieten van een hotspot, waarvoor we weer graag de inwoners van de gemeente uitnodigen”, aldus van Grinsven. De volgende Hotspot Archeologie zal naar verwachting in mei plaatsvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio