Ruim 400 jonge mannen en vrouwen haalden 6 februari een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het was de eerste dag waarop Hecht GGD Hollands Midden jongvolwassenen van 19 tot 27 jaar vaccineerde tegen HPV. Het is een zeer besmettelijk virus en kan kanker veroorzaken aan de mond- en keelholte, anus, penis, schaamlippen, vagina en baarmoederhals. Vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker. Of, zoals Nigel Bax (19) uit Hoogmade die de prik kwam halen het zegt: “Vaccinatie kan een hoop problemen voorkomen.”
Alleen in 2023 kunnen jongvolwassenen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd de vaccinatie kosteloos halen bij de GGD. Na dit jaar zijn de kosten voor deze vaccinatie voor deze leeftijdsgroep voor eigen rekening. In de regio Hollands Midden krijgen zo’n 61.000 jongvolwassenen een uitnodigingsbrief. Mannen in deze leeftijdsgroep ontvangen deze oproep voor de eerste keer.
Bewuste keuze
Auke Brongersma (21) uit Leiden maakte meteen een afspraak: “Het is goed voor je toekomstige gezondheid. Better safe than sorry!” Ook Daan Heijne (23) uit Leiden is er de eerste prikdag bij: “Ik zie er alleen maar voordelen in. Iedereen kan zo bijdragen aan de samenleving.” Noa Turenhout (19) uit Sassenheim vindt: “Ik vind het goed om te doen, maar je moet er wel zelf achterstaan.” Nienke Keulen (19) uit Leiderdorp kreeg als eerste de HPV-vaccinatie in Leiden: “Ik heb de prik destijds niet gehaald. Nu dacht ik: ik haal hem omdat hij gratis is. Ik kreeg de brief en heb gelijk een afspraak gemaakt. Een afspraak om 16.00 uur is perfect na college.”
Eerste prik vóór 1 juli
Op www.HPVafspraak.nl kan een afspraak worden gemaakt bij een vaccinatielocatie naar keuze. Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig. Tussen de twee prikken moet minimaal een half jaar zitten, maar langer mag ook. Het is belangrijk de eerste prik vóór 1 juli 2023 te plannen. Alleen dan kunnen in 2023 nog beide prikken worden gehaald. Wie twijfelt over vaccinatie kan terecht op www.HPVkeuzehulp.nl.
Vaccinatielocaties voor jongvolwassenen in Hollands Midden
De eerste HPV-prikken in de regio Hollands Midden worden deze week gegeven op de vaste corona vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Leiden en Gouda. In de loop van de maand openen ook HPV-vaccinatielocaties in Katwijk, Leiden-Noord, Lisse, Nieuwerkerk aan den IJssel, Noordwijk, Roelofarendsveen en Schoonhoven. Tijdens het maken van de online afspraak kan men zelf een locatie kiezen. Vaccinatie is alleen mogelijk met een afspraak. Zie ook: www.ggdhm.nl/hpv-jongvolwassenen.
HPV is zeer besmettelijk
Acht op de tien mensen raken één keer of vaker in hun leven besmet met HPV. De meeste mensen merken niets van een besmetting. Daardoor kan HPV gemakkelijk ongemerkt worden doorgegeven bij seksuele handelingen zoals vrijen of aanrakingen op intieme plekken. Meestal ruimt het lichaam de infectie binnen twee jaar vanzelf op. Als dat niet gebeurt kan op latere leeftijd kanker ontstaan, zowel bij vrouwen als bij mannen. Vaccinatie maakt de kans op kanker door HPV veel kleiner. Ook voor wie al seksueel actief is, is vaccineren zinvol. De vaccinatie beschermt tegen toekomstige besmettingen.
Onderdeel van Rijksvaccinatieprogramma
Meisjes krijgen al vanaf 2010 de HPV-vaccinatie aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma, in het jaar dat zij tien worden. Sinds 2022 krijgen ook jongens in de tienerleeftijd een uitnodiging, omdat uit onderzoek is gebleken dat ook mannen kanker kunnen krijgen door HPV. Dit jaar zijn tieners geboren in 2005, 2007, 2010, 2011 en 2013 aan de beurt. Zij krijgen vanaf maart automatisch een uitnodiging voor deze vaccinatie, zie ook de website van de GGD hierover. Met de eenmalige inhaalcampagne voor 19- tot 27-jarigen krijgen ook jonge mannen die eerder niet zijn uitgenodigd en jonge vrouwen die eerder afzagen van een vaccinatie of maar één prik haalden, alleen dit jaar de gelegenheid om de HPV-vaccinatie kosteloos te halen.