16 C
De Bilt

Leiden gaat voor armoedebeleid op maat

Leiden – Het college van de gemeente Leiden heeft een nieuw Armoedebeleid ontwikkeld voor de periode 2019-2022. Maatwerk is daarbij het sleutelwoord. In het beleidsakkoord 2018-2022 ‘Samen maken we de stad’ staat dat het armoedebeleid meer wordt gericht op activering en het wegnemen van belemmeringen om mee te doen, dan op generieke inkomensondersteuning. Het accent verschuift van algemene voorzieningen voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau naar maatwerk.
Armoede is een complex van achterstanden die elkaar onderling versterken en een kloof slaan met de rest van de samenleving. Het gaat om achterstanden in gezondheid, werken, wonen, opleiding, sociale vaardigheden, politieke deelname en vrijetijdsbesteding. Armoede is dus meer dan een geldprobleem. Goed armoedebeleid vraagt daarom om meer dan alleen inkomensondersteuning.
Wethouder Marleen Damen (Gezondheidszorg, jeugdzorg & Welzijn): “Dit college vindt het belangrijk dat iedereen meedoet, zeker ook alle kinderen in onze stad. Met het nieuwe beleid willen we ervoor zorgen dat het geld daar komt, waar het écht nodig is, zodat we de zelfredzaamheid van mensen versterken.”
 

Maatwerkbudget

Het accent verschuift van algemene voorzieningen voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau  – zoals de huidige declaratieregeling – naar maatwerk. Samen met hulpverleners wordt van geval tot geval beoordeeld welke (financiële) ondersteuning nodig is om de zelfredzaamheid van mensen te versterken en een doorbraak te creëren. De gemeente introduceert daarom een maatwerkbudget. De uitvoering wordt belegd bij de Sociale Wijkteams en Jeugd- en Gezinsteams. Uitgangspunten zijn een integrale en doelmatige aanpak, een minimum aan bureaucratie en ontschotting van middelen. Hulpverleners die bij de mensen thuis of in de wijk komen, kunnen het beste beoordelen welke vorm van (inkomens-) ondersteuning het meest bijdraagt aan het vergroten van de maatschappelijke participatie, zo is de gedachte.
Kinderen blijven daarbij een bijzondere groep vormen. Kinderen die in armoede opgroeien, zijn kwetsbaar en lopen meer risico’s op problemen in de ontwikkeling naar volwassenheid dan andere kinderen.
 

Stichting Leergeld

De gemeente wil de uitvoering van de gemeentelijke Leermiddelenregeling en Schoolbijdrageregeling beleggen bij een organisatie die maatwerk kan leveren en laagdrempelig is voor de doelgroep: stichting Leergeld. Leergeld werkt met vrijwilligers en ondersteunt kinderen in achterstandssituaties. Omdat gezinnen thuis worden bezocht, hebben de vrijwilligers een goed beeld van de omstandigheden en kunnen zij beoordelen wat nodig is. De gemeente gaat intensiever optrekken met stichting Leergeld en diverse andere partners in het bereiken van de doelgroep en het bestrijden van armoede. In 2019 wordt mede op advies van de Kinderraad onderzocht of een Leidse kortingspas meerwaarde heeft. Deze pas moet het meedoen bevorderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio