7.7 C
De Bilt

Leiden richt stad in voor huidige maar zeker ook nieuwe generaties Leidenaars

Leiden wordt zichtbaar groener. Dat is niet alleen mooi om naar te kijken maar nog mooier voor de generaties na ons. Leiden wil klimaatbestendig zijn en zich daarmee wapenen tegen het veranderende klimaat waarin het vaker hevig regent of juist langdurige periode van hitte zijn. Dat gaat niet vanzelf, daar is flink wat actie voor nodig. Het college van burgemeester en wethouders heeft een groot aantal besluiten genomen die eraan bijdragen dat Leiden voor onze huidige en nieuwe generaties Leidenaars een fijne plek blijft om te wonen, werken en verblijven. En dan hebben we het niet alleen over de mensen maar zeker ook over de stadsdieren.

Een duurzaam, leefbaar en groen Leiden staat centraal in zowel het beleidsakkoord “Samen leven in Leiden” als de Omgevingsvisie Leiden 2040 ‘Stad van Ontdekkingen en kloppend hart van de regio’. In onze historische binnenstad maar zeker ook in de wijken daaromheen willen we dat iedereen zich thuis voelt en gezond kan leven.

Uitvoeringsprogramma 2023 – 2026 Leiden

Groen is van onschatbare waarde, een natuurrijke leefomgeving heeft talloze positieve effecten op het leven in de stad voor mens en dier, daarom heeft Leiden de ambitie om in 2050 klimaatbestendig, biodivers en zichtbaar groener te zijn. Het uitvoeringsprogramma 2023 – 2026 “Leiden biodivers en klimaatbestendig. Samen maken we de Leiden groener, gezonder en klaar voor de toekomst” beschrijft de inspanningen die Leiden de komende jaren uitvoert om deze ambitie waar te maken.

Een klimaatbestendige stad met versterking van groen en biodiversiteit is een opgave die niet op zichzelf staat. We kiezen in Leiden voor een strategie waarbij we opgaven combineren. We nemen klimaatadaptatie en biodiversiteit mee in lopende projecten en ontwikkelingen, zoals in duurzame wijkvernieuwingen, mobiliteitsprojecten en regulier beheer. Deze strategie zorgt ervoor dat de veranderingen aan de inrichting en het beheer van de openbare ruimte haalbaar en betaalbaar zijn en zo min mogelijk overlast geven voor de inwoners. Zo hoeft de straat bijvoorbeeld minder vaak open. Daarnaast leggen we bij de inspanningen in dit uitvoeringsprogramma zoveel mogelijk de koppeling met andere doelstellingen, zoals circulair, energietransitie, gezondheid en bijvoorbeeld sociale cohesie. In de wijkvernieuwingsprojecten hergebruiken we bestaande klinkers en maken we alvast ruimte vrij in de ondergrond voor de energietransitie en zoeken we naar de mogelijkheden om het in een keer te combineren. In het sociale domein zoeken we de koppeling door groen in te zetten voor deelname aan de samenleving, daarbij sluiten we aan bij onze sociale partners.

Leidse richtlijnen klimaatadaptief bouwen

Klimaatverandering én de ambitie om vele duizenden woningen toe te voegen maken het van belang dat klimaatadaptief bouwen zo snel mogelijk de nieuwe norm wordt. Leiden heeft het convenant klimaatadaptief bouwen van de provincie Zuid-Holland ondertekend. Het college van burgemeester en wethouders heeft de daaruit volgende Leidse richtlijnen klimaatadaptief bouwen vastgesteld. Deze richtlijnen moeten leiden tot vermindering van wateroverlast, hittestress en nadelige gevolgen van langdurige droogte, en meer biodiversiteit bij nieuwbouw, gebiedsontwikkeling en herstructurering.

Nieuwe Groene Kansen

Groene kansen zijn er altijd en overal, denk aan het vergroenen van een versteend pleintje, het planten van meer bomen of het vergroenen van een dak, al deze groene kansen stonden in de Groene Kansenkaart. Na een eerste ronde vergroenen van versteende pleinen is het tijd voor nieuwe locaties, met een nieuwe Groene Kansenkaart, deze locaties zijn niet alleen door de gemeente gekozen maar veelal door bewoners zelf aangedragen. Door versteende locaties te vergroenen worden ze niet alleen klimaatrobuuster, maar ontstaat ook de mogelijkheid om de biodiversiteit te versterken en de beleving van de plek te veranderen. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met de omwonenden. Tot en met 2026 gaan we maar liefst 34 versteende locaties vergroenen.

Ecologische adviezen

Stadsnatuur is een kwaliteit op zichzelf, maar is bovenal een belangrijke peiler voor een groene, gezonde stad die klaar is voor de toekomst. In 2019 zijn er 31 ecologische adviezen opgesteld als maatregelenpakket voor een ‘basiskwaliteit natuur’ in Leiden. Het college van B&W heeft 29 van de 31 adviezen overgenomen. De afgelopen jaren zijn 21 adviezen in uitvoering of afgerond en zijn 7 adviezen ingepland voor de komende jaren. Zo is het voorstel om bij de aanplant van bomen en struiken te kiezen voor inheemse soorten via het ecologisch register verankert in het huidige bomenbeleid. Ook het maaibeheer is afgestemd op de lokale situatie, waardoor we de natuurkwaliteit van bermen in stand kunnen houden of verbeteren. We zetten daarnaast vol in op versterking van bestaand groen, maar ook op het toevoegen van nieuw ecologisch waardevol groen. Via het stadsnatuurmeetnet houden we een goed beeld van de ontwikkeling van de Leidse stadsnatuur en dat is belangrijk want ook in de stad hebben we een verantwoordelijkheid om ons in te zetten voor de biodiversiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio