10.5 C
De Bilt

PanoramaPark wint prijsvraag Tweede Groene Ring

Leiden – PanoramaPark is door de stad en de jury gekozen als winnaar van een prijsvraag die de gemeente vorig jaar onder ontwerpbureaus had uitgeschreven. Leiden werkt aan de Tweede Groene Ring: een lange verbinding van water en groen om en door de stad. Met de prijsvraag wilde de gemeente Leiden tot het beste plan voor de Tweede Groene Ring komen. De ideeën van drie finalisten werden hiervoor voorgelegd aan de stad en 564 mensen gaven via het participatieplatform doemee.leiden.nl hun mening. Hieruit kwam dus het PanoramaPark als winnaar naar voren.

Hoe ziet het park eruit? PanoramaPark moet een plek worden van rust, ruimte en groen op loopafstand voor alle Leidenaren. Er is veel ruimte voor fietsen, wandelen en bewegen. In PanoramaPark kom je verschillende sferen tegen: van polder tot bos, van kasteeltuin tot stadsgezicht.

PanoramaPark

Door heel PanoramaPark zorgen water, lanen en natuurlijke oevers dat de natuur de ruimte krijgt om er te groeien. Veel verschillende diersoorten, planten en bomen voelen zich er thuis. Elf icoonpunten langs de ring vormen de start van de ontwikkeling. Deze icoonpunten zijn bijzondere plekken waar je naartoe kunt gaan en kunt ontspannen. Ze worden de boegbeelden van het park en door ze aan elkaar te verbinden groeit PanoramaPark uit tot één geheel. Op wijkniveau ontstaan de zogeheten kiempunten. Dit zijn ontmoetingsplekken die samen met buurtbewoners ontworpen worden. Denk bijvoorbeeld aan een buitenfitnessplek, een bijzonder bankje, of een voedselbos of pluktuin.

Aanwinst voor Leiden

De jury beoordeelde de drie finalisten op een flink aantal kenmerken, vertelt juryvoorzitter Joanne van der Leun. “De juryleden hebben de inzendingen vanuit hun eigen expertise beoordeeld, daardoor zijn alle facetten van de inzendingen bekeken. Het Stadsteam was vertegenwoordigd in de jury en er lag een advies vanuit de stad, dus veel mensen hebben meegedacht. PanoramaPark is gewoon een heel gaaf plan. Het is knap hoe PanoramaPark gebruik maakt van wat er al is en daar op zeer creatieve wijze nieuwe dingen aan toevoegt. Het is krachtig en heel herkenbaar en het wordt een aanwinst voor Leiden.”

Samen met de stad

Van 15 februari tot 15 maart kreeg de stad de gelegenheid om zich over de drie finalisten te buigen en zijn voorkeur uit te spreken. De ideeën van de finalisten waren te bekijken in een tentoonstelling bij de afdeling Burgerzaken in het Stadskantoor Level en op DoeMee. Daarnaast bezocht het projectteam van de Tweede Groene Ring verschillende winkelcentra in de wijken om bewoners te vragen hun mening te geven.

Hoe nu verder?

Het projectteam gaat met het winnende bureau Polyfern aan de slag om een start te maken met het plan voor PanoramaPark. Dit betekent dat we de visie van het Panoramapark vaker en breder gaan uitdragen. We bespreken op welke punten de participatie van start kan gaan, dit kan bijvoorbeeld rond de ontwikkeling van een kiempunt zijn. Ook gaan we bekijken welke raakvlakprojecten binnenkort van start gaan, zodat de visie van het Panoramapark in deze plannen kan worden meegenomen.

Meer informatie

Kijk op Tweede Groene Ring – Gemeente Leiden en doemee.leiden.nl voor meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio