In Sassenheim, Voorhout en Warmond is er een groeiende behoefte aan nieuwe steunouders: vrijwilligers die kinderen opvangen van ouders die tijdelijk ademruimte nodig hebben. Steunouders bieden deze kinderen één of twee dagdelen per week een plek in hun eigen gezin. Door hun inzet wordt voorkomen dat problemen binnen het gezin verergeren of dat ouders overbelast raken. Steunouders creëren rust voor zowel de ouders als de kinderen.
Broodnodige ademruimte voor gezinnen in Sassenheim, Voorhout en Warmond
Ouders, die behoefte hebben aan steun, kunnen niet altijd op hun eigen netwerk terugvallen. Daardoor kunnen ze in stressvolle situaties terecht komen. Steunouders spelen hierin een belangrijke rol door hun huis open te stellen en kinderen een warm en veilig thuis te bieden. Maren Bartels, maatschappelijk werker en steunoudercoördinator bij Voor ieder 1, legt uit: ‘Door steunouders te koppelen aan vraaggezinnen, geven we ouders de ruimte om even op adem te komen. Hierdoor kunnen ze de rest van de week beter aan.’
Waarom hulp hard nodig is
Het aantal gezinnen dat geen steun kan vinden binnen het eigen netwerk groeit. Dit vraagt om meer vrijwilligers die bereid zijn om een kind op te vangen. ‘We zien een toenemende vraag naar steunouders. Iedereen met een stabiele gezinssituatie kan steunouder worden. Of je nu jong of oud bent, alleenstaand of een gezin hebt—iedereen kan iets betekenen’, aldus Maren.
Steunouder worden: hoe werkt het?
Na een kennismakingsgesprek volgt een korte online training van een avond. Daarnaast is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig, waarvan de kosten worden vergoed. Vervolgens wordt een steunouder voor minimaal drie maanden gekoppeld aan een vraaggezin dat dringend hulp nodig heeft. Steunouders zijn er niet alleen in deze regio, SteunouderNL is een landelijk initiatief dat in Teylingen gecoördineerd wordt door Voor ieder 1.
Informatiebijeenkomst in oktober in Sassenheim
Voor iedereen die overweegt om steunouder te worden, organiseert Voor ieder 1 informatiebijeenkomsten op 16 en 24 oktober, zowel online als in Sassenheim. Tijdens deze bijeenkomsten wordt uitgelegd wat het inhoudt om steunouder te zijn en is er gelegenheid om vragen te stellen. Aanmelden kan via www.steunouder.nl/teylingen of neem contact op met Maren Bartels via teylingen@steunouder.nl of telefonisch op 06 12 46 54 14.