12.6 C
De Bilt

Tweede Groene Ring Leiden: genieten van groen voor alle generaties

Groen van en voor de stad, dat is het doel van de Tweede Groene Ring. Leiden is een dichtbebouwde stad en daar komen de komende jaren meer woningen bij. Het is daarbij belangrijk om de leefbaarheid en gezondheid van de stad goed in het vizier te houden. De Tweede Groene Ring levert daar een belangrijke bijdrage aan, door de hoeveelheid en de waarde van het groen te vergroten en het groen toegankelijk te maken voor iedereen. Door bestaand groen met elkaar te verbinden ontstaat een groene ring door de wijken heen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de procesaanpak om te komen tot de Tweede Groene Ring vastgesteld.

Een duurzaam, leefbaar en groen Leiden staat centraal in zowel het beleidsakkoord “Samen leven in Leiden” als de Omgevingsvisie Leiden 2040 ‘Stad van Ontdekkingen en kloppend hart van de regio’. Groen is van onschatbare waarde, het zorgt ervoor dat water makkelijker kan weglopen in de bodem, het zorgt voor verkoeling en voor beschutting en voedsel voor dieren. Een natuurrijke leefomgeving heeft talloze positieve effecten op het leven in de stad voor mens en dier. Een leefbare, groene en inclusieve stad zorgt ook voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers.

Tweede Groene Ring

Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit & Financiën): “De Tweede Groene Ring is de buitenruimte in jouw wijk, waar je kunt genieten van het groen. Vanuit je woning wandel of fiets je zo de natuur in; om elkaar te ontmoeten, om te bewegen of te ontspannen. Door het bestaande groen te verbinden ontstaat meer stadsnatuur met ruimte voorbiodiversiteit, klimaatadaptatie, waterberging en schaduw. Zo zorgen we dat de wijken in Leiden gezond en prettig blijven voor alle leeftijden, nu en de generaties na ons.”

Luchtbeeld Groene Ring
Luchtbeeld Groene Ring – Beeld: gemeente Leiden

Verbonden groen voor iedereen

De Tweede Groene Ring is een ambitie die niet van vandaag op morgen gerealiseerd is. Het vraagt een lange adem en een langjarige inzet. De Tweede Groene Ring verbindt bestaande groenstructuren door en tussen de wijken tot één openbaar, toegankelijk geheel. We beginnen niet op nul. Zo haakt de Tweede Groen Ring nu al aan op projecten zoals de nieuwe inrichting van het kruispunt De Groote Vink waar 2.400 m2 asfalt verdwijnt en ruimte maakt voor een groenere inrichting, maar ook projecten als de duurzame wijkvernieuwingen, parken die worden opgeknapt of het uitbreiden van de volkstuinen zijn puzzelstukken die de groene ring aanvullen.

Van het begin tot het eind samen met de stad

Een belangrijk element is participatie. Het groen is van en voor de stad. Het verbinden van het groen doen we daarom ook samen met de stad zodat mens en dier er nu, en in de toekomst plezier aan beleven. We betrekken we inwoners, bezoekers, ondernemers en initiatiefnemers bij het uitwerken van de doelen van de Tweede Groene Ring. Ook wordt een stadsteam samengesteld met mensen van verschillende leeftijden en met uiteenlopende interesses en achtergronden.

Afgelopen dinsdag was de eerste participatiebijeenkomst over de Tweede Groene Ring, tijdens deze bijeenkomst werd nagedacht over het verder betrekken van de stad bij het vormgeven van het concept Tweede Groene Ring. De volgende stap is het uitwerken van het concept met een prijsvraag, waar vanzelfsprekend de stad weer bij betrokken wordt. Op basis daarvan kan in 2024 het programma Tweede Groene Ring vastgesteld worden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio