Katwijk – De gemeente Katwijk breidt het cameratoezicht in het centrum van Katwijk uit. Burgemeester Visser: “Camera’s bieden de politie een stevig hulpmiddel om overlast en vandalisme in het centrum terug te dringen en de leefbaarheid voor de bewoners op peil te houden. De camera’s zorgen niet alleen voor een gevoel van veiligheid, maar werken ook preventief en geven de politie meer mogelijkheden zaken aan te pakken en op te lossen.”
Overlast Andreasplein
Eerder dit jaar hebben bewoners in het centrum van Katwijk `s avonds en in het weekend ernstige overlast ervaren op het Andreasplein en in de nabije omgeving. Om die reden is besloten het verzoek van de omgeving en de gemeenteraad in te willigen en het cameratoezicht in het centrum uit te breiden. De uitbreiding vindt voorlopig plaats voor twee jaar. Hierna vindt een evaluatie plaats.
Locaties
Bij het Andreasplein en de Princestraat komen drie nieuwe camera’s. Een camera aan de E.A. Borgerstraat verdwijnt. De politie houdt zo, in samenwerking met de gemeente Katwijk, toezicht op de volgende locaties:
- Tramstraat tegenover de Badstraat en de Sluisweg;
- Badstraat ter hoogte van de Taatendam;
- Hoek Voorstraat, Badstraat;
- Hoek Voorstraat, Dwarsstraat;
- Hoek Noordeinde, Tramstraat;
- Hoek Voorstraat, Princestraat;
- Hoek Princestraat, Andreasplein; en
- Hoek Andreasplein, Koninginneweg.
Cameratoezicht helpt overlast te voorkomen
Sinds 2012 beschikt de politie in Katwijk over cameratoezicht in het centrum. Dit is inmiddels een onmisbaar hulpmiddel gebleken. De aanwezigheid van camera’s zorgt er voor dat de politie sneller aanwezig kan zijn en dat overlast minder lang voortduurt. De aanwezigheid van camera’s heeft een positieve invloed op het gedrag van horecabezoekers.
Verhogen veiligheid en veiligheidsgevoel
Met cameratoezicht kunnen toezichthouders vroegtijdig ongewenst gedrag herkennen en kunnen betrokken personen makkelijker geïdentificeerd worden. Het vereenvoudigt ook het aanspreken van de juiste personen op ongewenst gedrag. Daarnaast dragen camera’s bij aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de handhavers ter plaatse, ook al blijft handhaving ter plaatse altijd nodig.
In een aantal gevallen heeft de aanwezigheid van camera’s bijgedragen aan de opsporing van strafbare feiten en zicht gegeven op de oorzaak van verkeersongevallen. De beelden van de camera’s worden ook direct doorgezonden naar de meldkamer van de politie in Den Haag, zodat bij binnenkomende telefonische meldingen, direct ook de beelden beschikbaar zijn.
Privacy van bewoners gewaarborgd
De camera’s zijn zo ingesteld dat de privéruimten van woningen, zoals ramen en balkons voor de politie niet zichtbaar zijn. Deze plekken krijgen automatisch een grijs vlak op het beeld . De camerabeelden blijven maximaal zeven dagen bewaard en worden daarna automatisch vernietigd, tenzij het Openbaar Ministerie anders besluit. Dit kan als beelden langer nodig zijn voor de opsporing van strafbare feiten, zoals winkeldiefstal, inbraak of een overval.