De Lammenschansweg, één van de drukste doorgaande wegen in Leiden, is aan een verbeterslag toe. Om ervoor te zorgen dat het gemotoriseerde verkeer in de toekomst kan blijven doorstromen en fietsers en voetgangers zich veilig kunnen blijven verplaatsen, wordt de Lammenschansweg op vele punten verbeterd. Hoe we verbeteringen kunnen doorvoeren, onderzoeken we samen met de stad.
Lammenschansweg
Er gebeurt veel in de buurt van de Lammenschansweg. Met de komst van ‘De Ananas’, de nieuwbouw in de Lammenschansdriehoek en andere geplande woningbouwprojecten in Leiden Zuidoost groeit het verkeer op de Lammenschansweg en aansluitende wegen. Door het toenemende verkeer, het ontbreken van goede fietsroutes en veilige oversteekmogelijkheden is de weg toe aan een nieuwe inrichting. Zo blijft dit deel van de stad voor nu en in de toekomst goed bereikbaar.
Vergroten verkeersveiligheid
Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën): “Ik ben blij dat de Lammenschansweg wordt aangepakt. We willen met deze verbeterslag niet alleen zorgen voor meer verkeersveiligheid maar er ook voor zorgen dat andere ambities in de stad waargemaakt kunnen worden. Wie straks met de fiets over de Lammenschansweg rijdt kan op brede fietspaden aan beide zijden van de weg veilig en vlot doorfietsen.
Ook willen we de kruispunten verbeteren zodat het gemotoriseerd verkeer en het openbaar vervoer beter kan doorstromen. Dat scheelt niet alleen ergernis, maar ook CO2 uitstoot. Graag wil ik iedereen vragen om mee te denken, of je nu in de buurt van de Lammenschansweg woont, werkt of er regelmatig overheen rijdt. Zo maken we van Leiden een aantrekkelijke en verkeersveilige stad, die ruimte biedt om samen in te leven voor iedereen.”
Verkeersveiligheid en groen
Dagelijks fietsen veel bewoners, forensen en scholieren over de fietspaden langs de Lammenschansweg. Door de weg anders in te richten wordt de verkeersveiligheid flink verbeterd. Er komen nieuwe, comfortabele en herkenbare fietsroutes die goed aansluiten op de rest van het regionale fietsnetwerk. Ook worden voldoende veilige oversteekmogelijkheden in het ontwerp verwerkt. Bij de nieuwe inrichting is ruimte voor groen belangrijk. De vergroening maakt de Lammenschansweg niet alleen aantrekkelijker als ‘entree van de stad’, maar zorgt ook voor verkoeling, opvang van regenwater en voedsel en beschutting voor dieren.
Samen met de stad
De verbeteringen aan de Lammenschansweg zijn noodzakelijk, dat staat vast. Maar hoe verbeteringen worden doorgevoerd, dat onderzoeken we samen met de stad. Een eerste stap is het doen van het benodigde verkeersonderzoek. Belanghebbenden worden geïnformeerd over de uitkomsten van dit verkeersonderzoek en worden geraadpleegd over kansrijke oplossingsrichtingen.
Naar verwachting start het participatietraject, waar omwonenden, weggebruikers en andere belanghebbenden bij worden betrokken, nog vóór het einde van dit jaar. Als alles naar verwachting verloopt, starten in het najaar 2026 de uitvoerende werkzaamheden aan de weg. Deze werkzaamheden zullen zo’n twee jaar in beslag nemen.
Mobiliteit in Leiden
Leiden werkt hard aan verkeersveiligheid en betere bereikbaarheid en heeft daarbij oog voor een duurzame inrichting. De Leidse Ring krijgt steeds meer vorm. Deze ringstructuur rond de stad zorgt ervoor dat Leiden in de toekomst bereikbaar blijft. Door de groei van de stad zijn ook verbeteringen nodig op andere belangrijke doorgaande wegen zoals op de Lammenschansweg. Dit project is samen met de herinrichting van de Hoge Rijndijk en aanpassingen aan de Churchilllaan nodig om alle ambities die Leiden heeft te kunnen waarmaken.