Op initiatief van Zorg en Zekerheid en het Landelijk Kenniscentrum Welzijn op Recept tekenden onlangs gemeente Teylingen, Huisartsenpraktijk Hooghkamer in Voorhout en Stichting Welzijn Teylingen een intentieverklaring. Hierin doen zij de belofte om zich actief in te zetten voor meer Welzijn op Recept in de gemeente. Bij deze aanpak wordt niet alleen gekeken naar medische oplossingen als iemand bij de huisarts komt, zoals het voorschrijven van medicijnen, maar ook naar welke sociale factoren er spelen.
De welzijnscoach op recept
Eenzaamheid of een gebrek aan zinvolle activiteiten kunnen psychosociale klachten veroorzaken zoals slaapproblemen, piekeren of somberheid. Traditioneel behandelen huisartsen deze klachten met medicatie of een doorverwijzing naar een psycholoog. Met Welzijn op Recept kan de huisarts nu ook patiënten doorverwijzen naar een welzijnscoach. Deze coach zoekt samen met de betreffende persoon naar wat iemand zou willen of wat iemand mist en wat hiervoor nodig is. Dit kan bijvoorbeeld door als vrijwilliger aan de slag te gaan in de wijk, door wekelijks deel te nemen aan een activiteit in een ontmoetingscentrum of aan een wandelgroep. Op deze manier wordt de behoefte aan sociaal contact of zinvolle dagbesteding vervuld.
Eén keer per week
De aanpak wordt behalve in Teylingen al in veel gemeenten toegepast en is heel succesvol. Zo blijkt het een effectieve manier om de deelname aan de samenleving van mensen met psychosociale klachten te vergroten en de eenzaamheid te verminderen. Het leidt tot meer zelfvertrouwen en veerkracht. De gemeente wil deze succesvolle aanpak verder stimuleren binnen Teylingen. Daarom gaan Huisartsenpraktijk Hooghkamer en Stichting Welzijn Teylingen in Voorhout hun samenwerking rondom deze aanpak intensiveren. Het streven is van een aantal keren per jaar naar een wekelijkse doorverwijzing naar de welzijnscoach. Hierdoor kunnen patiënten sneller geholpen worden met hun psychosociale klachten. De komende periode zal er regelmatig worden geëvalueerd.