Het College heeft ‘Wensen en Grenzen in Leiden‘, de Leidse aanpak tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld 2023-2026 vastgesteld. Het College zet daarmee in op het vergroten van inzicht in de aard en omvang van het probleem in Leiden én op preventie, bewustwording en hulpverlening.
Landelijk onderzoek van Rutgers wijst uit dat 22% van de vrouwen en 6% van de mannen ooit seksueel geweld heeft meegemaakt. Als ongewenste aanrakingen en zoenen worden meegerekend, heeft ruim 50% van de vrouwen en bijna 20% van de mannen daar ervaring mee. Sommige groepen, zoals LHBTIQ+ personen, maken vaker dan gemiddeld seksueel geweld mee.
Wethouder Abdelhaq Jermoumi
Wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd & Onderwijs): “Een ongepaste grap of een seksueel getinte opmerking maken, iemand achternalopen of ongewenst aanraken. Dat geeft een onveilig gevoel en vinden we ook in Leiden niet oké. Te veel mensen, ook in Leiden, hebben te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Dit kan overal voorkomen: thuis, op straat, tijdens het uitgaan of op het werk.
Ook de gemeenteraad benoemde meermaals het belang van een aanpak tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, raadslid Elianne Wijnands in het bijzonder. Daarom heeft ons college nu een aanpak tegenseksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld vastgesteld. Met deze aanpak “Wensen en Grenzen in Leiden” willen we nog beter zicht krijgen op de omvang van deze problematiek in onze stad en inzetten op preventie, bewustwording en hulpverlening.”
Ben je oké?
Een voorbeeld van een bewustwordingsactie is de “Ben je oké?”-campagne waarmee ongewenst seksueel gedrag in het nachtleven bespreekbaar wordt gemaakt. Deze campagne van Rutgers en de gemeente Leiden roept inwoners op om elkaar te helpen bij een ongepaste of ongemakkelijke situatie en geeft tips hoe in zo’n situatie te handelen. Uitgaan, feesten en borrelen bij een studentenvereniging is iets leuks en het vindt plaats op plekken waar mensen zich geen zorgen willen hoeven maken.
Afgelopen El Cid hingen daarom overal in Leiden de “Ben je oké?”-posters. Op de bijbehorende campagnewebsite www.benjeoke.nl staan filmpjes die laten zien hoe ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar te maken is als je het ziet én hoe je vervolgens omgaat met de reactie van de ander.
Intentieverklaring Veilige Steden met aanpak Wensen en Grenzen
Met de aanpak ‘Wensen en Grenzen in Leiden’ blijft de gemeente Leiden ook meedoen met het programma Veilige Steden 2023-2026 van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit programma biedt deelnemende steden elk een jaarlijks bedrag van €30.000,- om de veiligheid van vrouwen en meisjes in de stad te bevorderen. Hiertoe ondertekent wethouder Jermoumi in maart 2024 de intentieverklaring Veilige Steden.
Met het tekenen van de intentieverklaring ‘Wensen en Grenzen’ spreekt de gemeente af zich in te zetten om de veiligheid en weerbaarheid van vrouwen en meisjes verder te bevorderen, zodat (seksuele) straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen en meisjes afnemen en vrouwen en meisjes zich gesteund, veilig en weerbaar voelen in de openbare ruimte en tijdens het uitgaan.