11.2 C
De Bilt
dinsdag, 25 februari 2025

In de eerste week meer dan 1000 Doorgeef-tassen opgehaald in West Betuwe

West BetuweIn de eerste week van het nieuwe project “de Doorgeef-tas” werden meer dan 1000 Doorgeef-tassen opgehaald. Dit project biedt inwoners de mogelijkheid om spullen die ze niet meer nodig hebben, zoals speelgoed, textiel en kleine elektrische apparaten, mee te geven in de tas. Vrijwilligers van lokale verenigingen en kerken halen de tassen vervolgens aan huis op. Hiervoor ontvangen zij een vergoeding. Inwoners hoeven de tassen alleen aan te melden via de website van de Avri: Doorgeef-tas | Avri

Doorgeef-tas om spullen te recyclen en lokale organisaties te steunen

De Doorgeef-tas is een initiatief van Gemeente West Betuwe en de Avri in samenwerking met allerlei lokale organisaties. Wethouder Duurzaamheid en Platteland van Gemeente West-Betuwe, Joke van Vrouwerff, overhandigt de eerste tas aan André Wahl van de Hervormde Gemeente Geldermalsen. Zij zijn één van de ophaalploegen.

Wethouder Joke van Vrouwerff: “De Doorgeef-tas is het alternatief voor de oud-papierinzameling. En er kunnen nu allerlei spullen mee in de tas. Zo krijgen al die spullen weer een tweede leven en ondersteunen we tegelijkertijd onze lokale organisaties, die het ophalen en verder verwerken. Ik wil onze inwoners aanmoedigen om mee te doen. Zonde om deze spullen weg te gooien. Aanmelden kan via de website van de Avri!”

Doorgeef-tas
Beeld: Avri/Gemeente West Betuwe

André Wahl, coördineert het ophalen van de Doorgeef-tas namens de Hervormde Gemeente Geldermalsen: “We hebben op de eerste dag al 300 tassen opgehaald. Er zaten veel volle zakken bij en, ondanks het weer, was de stemming ook na afloop positief. We hebben ook tassen meegenomen van mensen die zich nog niet hadden aangemeld. We zijn benieuwd naar de maand april!”

Aanmelden en verwerking van de spullen

De Doorgeef-tassen worden zes keer per jaar opgehaald. Aanmelden kan via de website: Doorgeef-tas | Avri  In de tassen kunnen het speelgoed, textiel en de elektrische apparaten mee, ook als ze stuk of versleten zijn.

Zodra de zakken zijn verzameld door de kerken en verenigingen haalt Avri ze op en brengt ze naar Werkzaak Rivierenland. Werkzaak sorteert alles zorgvuldig. Avri zorgt ervoor dat ze bij de juiste verwerker worden afgeleverd.

Textiel gaat naar Cirtex

Cirtex is het sorteercentrum van Rivierenland. Bruikaar textiel krijgt een nieuw leven via de kringloopwinkels van 2Switch. Elektrische apparaten gaan naar Stichting Open, een organisatie van leveranciers en winkeliers. Zij nemen ingeleverde apparaten terug, demonteren en verwerken ze. Speelgoed vindt zijn weg naar de kringloopwinkel als er gespeeld mee kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio