De hernieuwde intentieverklaring van het Pact van Loevestein is op vrijdag 29 september getekend door wethouder Rutger van Stappershoef van de gemeente West Betuwe, samen met de 12 andere bestuurlijke partners. Hiermee wordt een belangrijke samenwerking voortgezet voor de komende 10 jaar. Deze samenwerking gaat over het zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Sinds 2021 is de NHW onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.
Pact van Loevestein: aandacht en beleefbaarheid
Wethouder Rutger van Stappershoef, tevens voorzitter van het Pact van Loevestein, tekende met trots de verklaring; “Ik ben blij met de voortzetting van deze unieke, bovenregionale samenwerking. We staan hiermee samen sterker in het behouden, onderhouden en uitdragen van de linie. Ook in de gemeente West Betuwe zijn er veel elementen, forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te vinden.
Het is ook vandaag de dag nog bepalend voor ons landschap. Én van grote cultuurhistorische waarde. Aandacht voor ons erfgoed en de mogelijkheid om het te beleven staan hierbij voorop. Zo kunnen we, samen met de vele vrijwilligers en ondernemers rondom de linie, de beleefbaarheid van het erfgoed voortzetten en de verhalen ervan blijven vertellen aan toekomstige generaties en geïnteresseerde bezoekers.”
Samenwerking
Het Pact van Loevestein is een samenwerkingsverband tussen provincie Gelderland, provincie Noord-Brabant, waterschap Rivierenland, gemeentes en natuurbeherende organisaties. Al meer dan 20 jaar werken de partners van het Pact samen voor de bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijke deel van de NHW. In deze jaren werd deze historische waterlinie opgeknapt. Ook kregen veel forten een nieuwe functie. Bijvoorbeeld als museum of horecagelegenheid. Op 26 juli 2021 is de NHW op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekomen als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Samen zijn ze nu UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.
Nieuwe intentieverklaring
In de nieuwe intentieverklaring zijn afspraken gemaakt om deze bijzondere samenwerking tot 2033 voort te zetten. Het linielandschap is een levend landschap waar fysieke veranderingen zullen plaatsvinden. Er is afgesproken om de NHW nadrukkelijk te betrekken bij ruimtelijke ontwikkelingen die op het werelderfgoed afkomen vanwege urgente opgaven als klimaatverandering, energietransitie, natuurontwikkeling, landbouw en woningbouw.
Het Pact wil daarbij actiever op zoek gaan naar de samenhang, zogenaamde ‘meekoppelkansen’ en verbanden. Bijvoorbeeld ‘slimme combinaties’ maken van erfgoed met andere opgaven als water, natuur, recreatie en toerisme. Een van de nieuwe afspraken is ook om de komende jaren het brede waterlinie-verhaal te verbinden aan lokale en regionale verhalen.