In Tiel moet iedereen veilig kunnen wonen, werken, leren en recreëren. Daar werkt de gemeente aan, samen met politie, boa’s, Openbaar Ministerie (OM), maar ook met de inwoners zelf. De meldingen die Meld Misdaad Anoniem ontvangt geven voor de politie of het OM aanleiding om nader onderzoek te verrichten. Dat we met elkaar een vuist maken tegen criminaliteit levert ook wat op. De inzet hierop heeft onder andere geleid tot onderstaande zaken.
Bij ondermijning maakt de georganiseerde misdaad misbruik van eerlijke bedrijven, organisaties en de overheid. Ze vragen vergunningen aan, starten bedrijven of huren/kopen garageboxen, woningen, loodsen, bedrijfsruimtes en/of schuren. Om op deze plekken dingen te doen die verboden zijn.
Resultaten
Politie, Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente Tiel werken intensief samen aan de veiligheid van de gemeente Tiel. Afgelopen maanden zijn de volgende zaken aangetroffen:
- Meer dan 2 kilo harddrugs en grote hoeveelheid xtc pillen in een woning
- Grote hoeveelheid harddrugs, xtc pillen en contant geld € 10.000 in een woning
- 180 gram softdrugs in een auto
- Hennepkwekerij met 149 planten op een bedrijventerrein
- In 2 woningen een hennepkwekerij, hierbij is het voornemen om de woningen tijdelijk te sluiten
- Strafbaar feit door een leidinggevende van een horecabedrijf, deze persoon is als leidinggevende van de horeca vergunning gehaald en mag hier niet meer werken
Maar liefst 8 aanhoudingen
Voor bovenstaande zaken zijn in totaal 8 verdachten aangehouden waarvan er nog 1 persoon vastzit. Op een aantal van deze zaken loopt het onderzoek nog. Op basis van de uitkomst hiervan zal het Openbaar Ministerie beslissent hoe deze zaken worden afgedaan. Ook kan een bestuurlijke maatregel volgen vanuit de burgemeester, bijvoorbeeld de sluiting van een woning of het opleggen van een dwangsom.
Aanpak criminaliteit
Burgemeester Beenakker: “Het is belangrijk criminelen hard aan te pakken en tegelijkertijd aandacht te hebben voor de positieve inzet van de inwoners, verenigingen en bedrijven voor onze mooie stad. Op het thema ‘ondermijning’ willen we extra slagen maken. Hiermee willen we voorkomen dat de onderwereld (meer) voet aan de grond krijgt in Tiel. Daarom zorgen we voor een ongunstig klimaat voor criminele activiteiten.”
Signalen melden
De onderzoeken zijn voor een deel gedaan op basis van signalen. Burgemeester Beenakker roept inwoners en ondernemers op om signalen vooral te melden. “We kunnen allemaal helpen in de strijd tegen ondermijning. Meldt bij de politie als u verdachte activiteiten ziet. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.”