Afgelopen donderdag stemde de gemeenteraad van Druten in met het plan van aanpak voor een toekomstvisie voor de gemeente. In de toekomstvisie komt te staan wat voor een gemeente Druten wil zijn in 2040. Onder de projectnaam Druten2040 gaat de gemeente zoveel mogelijk inwoners en organisaties betrekken bij het opstellen van deze toekomstvisie.
Het plan van aanpak beschrijft hoe de gemeente wil komen tot een visie op de toekomst voor Druten in 2040. De raad stemde donderdagavond in met deze aanpak en benadrukte haar actieve rol bij het project en het belang van participatie.
Hoe ziet Druten er in 2040 uit?
Welke ontwikkelingen en uitdagingen komen op de gemeente af? Hoe ziet het leven eruit in Afferden, Deest, Druten, Horssen en Puiflijk? En wat vinden inwoners, ondernemers, organisaties en verenigingen belangrijk? Deze vragen staan centraal in het project Druten 2040.
De gemeente gaat zo veel mogelijk wensen en ideeën voor de toekomst verzamelen. Met alle informatie wordt de koers bepaald hoe de gemeente Druten zich gaat ontwikkelen.
Richting voor de toekomst
Over 15 jaar moet Druten nog steeds een hele fijne gemeente zijn om te wonen, werken en recreëren. De toekomstvisie is een soort strategisch kompas waarmee de gemeente wil aansluiten op toekomstige ontwikkelingen. Het is niet alleen een kompas voor het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie. Het is ook een leidraad voor de politiek en voor alle initiatieven en ideeën van inwoners, organisaties, bedrijven en verenigingen.
Dromen voor Druten met Toekomstvisie
Ambitieus én realistisch zijn belangrijke sleutelwoorden voor de toekomstvisie. Dus, dromen voor Druten, maar wel met beide benen op de grond. Het project Druten2040 start daarom in mei met Dromen voor Druten. Hierbij vraagt de gemeente iedereen om hun dromen voor de toekomst van Druten te delen. Dromen over wonen, het groen, de drukte in de straten, duurzaamheid, alle voorzieningen, over werken en leren. Maar bijvoorbeeld ook over hoe de gemeente verbonden is met de regio. De gemeente zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen hun dromen kunnen delen. Via social media, een speciale website en bijeenkomsten in de verschillende dorpen. Speciale aandacht gaat uit naar kinderen en jongeren. In 2040 zijn zij namelijk volwassen.
Vervolg
Met al deze informatie gaat de gemeente aan de slag. In het najaar organiseert de gemeente bijeenkomsten om onderwerpen verder te bespreken en keuzes te maken. Aan het einde van het jaar ligt er een concept toekomstvisie.
Puiflijk
De toekomstvisie Druten2040 gaat over de hele gemeente, maar ook over de aparte kernen. Zo ook over Puiflijk. Voor dit dorp start de gemeente ook het project ‘Integrale aanpak Puiflijk’. Met deze aanpak wil de gemeente samen met inwoners, ondernemers en verenigingen het wonen in Puiflijk klaar maken voor de toekomst. Daar horen bijvoorbeeld genoeg en geschikte woningen bij en een aantrekkelijke woon- en leefomgeving met goede voorzieningen. En dat zo duurzaam mogelijk.
De projecten Druten2040 en Integrale aanpak Puiflijk lopen in dezelfde periode. De gemeente stelt vragen aan inwoners over de toekomst van Druten in het geheel en Puiflijk in het bijzonder, dan ook zoveel mogelijk tegelijkertijd. Zo hoeven inwoners niet telkens opnieuw over dezelfde soort onderwerpen hun mening of ideeën te geven.
Via bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Twitter, de website, een speciale nieuwsbrief, de Maas en Waler en posters houdt de gemeente inwoners op de hoogte van het project Druten2040 en hoe ze actief mee kunnen doen en hun stem laten horen.