0.2 C
De Bilt

Back on Track: Uithuisplaatsing jongeren voorkomen

Roermond – Uithuisplaatsing van een jongere is bijzonder ingrijpend, zeker als het om gesloten plaatsing gaat. Hoe kun je dat voorkomen? En is er een alternatief te bedenken? De gemeente Roermond ging op zoek naar antwoorden en vond die bij Rubicon Jeugdzorg en Bijzonder Jeugdwerk.

Back on Track

De twee organisaties ontwikkelden ‘Back on Track’, een innovatief programma waarvoor zij op vrijdag 8 september het startschot geven in de regio Midden-Limburg Oost (gemeenten Roermond, Echt-Susteren, Maasgouw en Roerdalen). Verwijzers uit de regio kunnen vanaf eind 2017 nieuwe gezinnen aanmelden voor Back on Track. Het doel van het programma is meer uithuisplaatsingen voorkomen of bekorten.

“We zijn heel enthousiast over de opzet en hebben er positieve verwachtingen van”, zegt wethouder Marianne Smitsmans van Roermond namens de deelnemende gemeenten. Het is een uniek programma, omdat de regie echt bij het gezin ligt.” De specifieke expertises van Bijzonder Jeugdwerk (ervarend leren) en van Rubicon Jeugdzorg(oudertraining) sluiten in dit programma naadloos op elkaar aan.

Pilot project

De komende 2 jaar gaan zo’n 30 gezinnen uit de regio Midden-Limburg Oost meedoen aan de pilot. De beoogde deelnemers zijn gezinnen met jongeren die ernstig zijn vastgelopen. Bijvoorbeeld vanwege heftige conflicten, spijbelen, voortijdig schoolverlaten, drugsgebruik, agressie, overlast, criminaliteit en zwerfgedrag.

Als alternatief voor uithuisplaatsing (of om een uithuisplaatsing te bekorten) krijgen deze jongeren en hun ouders een intensief programma aangeboden. De nadruk ligt op samenwerking binnen het gezin en ook belangrijke personen uit het netwerk doen mee. Het gaat erom dat de jongere en het gezin na dit traject weer op eigen kracht verder kunnen met hun leven.

Meerdere fasen

De pilot kent meerdere fasen. In de eerste fase draait het om opbouwen van een relatie en het motiveren van de jongere en zijn netwerk. Ook start een oudertraining waarin ouders kennis maken met een andere manier van opvoeden. De tweede fase speelt zich af in de Ardennen waar het gezin een nieuwe start gaat maken in een afgelegen omgeving.

De deelnemers doen in een lang weekend nieuwe ervaringen op waardoor ze meer inzicht krijgen in elkaar en elkaars hulpvragen. Daarna gaat het gezin nog circa 3 maanden thuis met dit plan aan de slag, gecoacht door hun hulpverlener. Het is een intensief ambulant traject met gezinstherapie en trainingen op maat. De ouders vervolgen  de oudertraining ‘Nieuwe Autoriteit’ waarin ze leren om hun opvoedstijl aan te passen.

Bron: gemeente Roermond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio