Afgelopen maandag bezocht minister Mona Keijzer Roermond en heeft ze de ontwikkelingen rondom Roerdelta en de Spoorzone bekeken. Tijdens het bezoek werd de minister gevraagd om hulp bij het flexibeler om gaan met de landelijke regels, zodat er meer ruimte komt om het woningtekort effectief aan te pakken.
In Roermond speelt de Spoorzone een cruciale rol in de ambitie om grootschalige woningbouw te realiseren, gecombineerd met verbeteringen in de leefbaarheid en bereikbaarheid. Daarnaast werken de gemeente Roermond, het Waterschap Limburg en Roerdelta Ontwikkelingsmaatschappij BV samen aan fase 2 en 3 van Roerdelta, een integrale aanpak waarbij 400 woningen, klimaatadaptatie en recreatie worden gecombineerd. Voor beide projecten is ondersteuning van het Rijk essentieel, zowel financieel als via flexibeler regelgeving, om de projecten succesvol te kunnen uitvoeren.
Limburgse Woonkeuken
Het bezoek aan Roermond was onderdeel van haar bezoek aan de derde Limburgse Woonkeuken in Venlo. Tijdens haar bezoek ging ze in gesprek met de ruim honderd deelnemers van de samenwerkende partijen – Provincie Limburg, Limburgse gemeenten, woningbouwcorporaties, marktpartijen, Woonbond, Waterschap Limburg en zorgpartijen- over de relatie tussen het nieuwe beleid van het Rijk en de Limburgse ambities voor de woningbouwopgave in Limburg. De minister geeft aan dat Limburg goed op weg is en dat de ambities aansluiten op het Rijksbeleid.
Minister Keijzer
Minister Keijzer: “De woningbouwproductie in Limburg, zoals afgesproken in de Woondeal, ligt goed op koers. Dat is mooi! Het intensiveren van de afgifte van bouwvergunningen is de volgende stap. Het zogeheten Straatje erbij is een mooi voorbeeld van laten zien wat wel kan. Limburg heeft een ‘can do’ mentaliteit. Jullie bouwen niet alleen woningen, maar ook gemeenschappen. Ook Limburg Centraal biedt interessante mogelijkheden voor de woningbouwopgave. Samen houden we het tempo erin”.
Gedeputeerde Theuns: “In Limburg zijn we volop bezig met onze groeiambities. Zo is ‘Limburg Centraal’ en het ‘Straatje Erbij’ ontstaan. Ik ben blij dat minister Keijzer onze ambities steunt. Samen zetten we de schouders onder een snelle realisatie van woningen in Limburg”.
Limburg Centraal en Straatje erbij
Door intensieve samenwerking met gemeenten hebben we in het afgelopen jaar grote stappen gezet in formuleren van een nieuwe groeiambitie van Limburg: Limburg Centraal. Dit is de ontwikkeling van één grootschalige woningbouwlocatie in de omgeving van de intercitystations van de gemeenten Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Weert en Venlo. Dit zijn locaties die goed bereikbaar zijn en bedoeld voor woningzoekenden uit Limburg en daarbuiten. Ruim 30.000 woningen kunnen vóór 2040 gebouwd worden in de buurt van deze zes stations.
Met alle Limburgse gemeenten is verkennend gesproken over de mogelijkheden om voor de kernen, waar de leefbaarheid onder druk staat, nieuwe woningbouw te realiseren aan de randen van de bestaande bebouwde kern. Het zogeheten Straatje erbij.
Werkbezoeken
De minister ging na het gesprek tijdens de Woonkeuken naast Roermond, ook nog op werkbezoek in Venlo en Weert. Daar sprak ze met bestuurders, ambtenaren, ondernemers en inwoners en zag de mogelijkheden die Midden- en Noord Limburg biedt.
Woonkeuken
De Woonkeuken is een netwerkevent voor alle partners in de Limburgse woningbouwopgave en is opgericht na de ondertekening van de Limburgse Woondeal op 9 maart 2023. Het event vindt twee keer per jaar plaats en is bedoeld om informatie te delen en om actuele vraagstukken te bespreken.