Van 21 maart tot en met 31 oktober gaat Roermond de strijd aan met andere gemeentes om zoveel mogelijk tegels te vervangen door planten en bomen. Door tegels te vervangen door groen kan er na een flinke regenbui het regenwater makkelijker de grond in zakken, waardoor er minder wateroverlast is. Ook zorgt groen voor verkoeling op hete dagen en wordt de stad een prettigere leefomgeving voor mens en dier. Een groenere stad is niet alleen een mooi gezicht, maar ook nog eens veel fijner voor vogels en insecten. En als klap op de vuurpijl, zorgt meer gras, bloemperken en geveltuinen ervoor dat onze stad beter bestand is tegen het veranderende klimaat.
Wethouder Felix van Ballegooij: “Het vervangen van tegels door groen heeft een positief effect op de inwoners, planten en dieren, maar is ook noodzakelijk om ons aan te passen aan de steeds extremere gevolgen van klimaatverandering. In de directe leefomgeving kan groen ons verkoeling, waterberging en meer biodiversiteit bieden. We denken dat deelname aan het NK Tegelwippen, voor inwoners, maar ook voor ons als gemeente, een mooie impuls geeft om tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Zo maken we Roermond samen een fijnere plek om te wonen, werken en recreëren.”
Aan de slag
Of inwoners nu één tegel de tuin uitwerken en vervangen door een mooie voorjaarsbloeier, of het hele terras overhoop halen, de ’gewipte’ tegels kunnen, vanaf 21 maart 2024, aangemeld worden op nk-tegelwippen.nl. Dan tellen deze tegels mee voor de Roermondse tegelstand. Maar het kampioenschap draait niet alleen om elkaar uitdagen, het heeft een hoger, gemeenschappelijk doel.
Van Ballegooij: “Vergroenen doen we samen en we willen de Roermondse wijken graag ondersteunen om met elkaar hun buurt te vergroenen.” Om praktische ondersteuning te bieden aan deze groengroepen, wordt er een Groene Brigade opgericht, een team van getrainde vrijwilligers die helpen bij het aanleggen en onderhouden van tuinen. Inwoners kunnen zich aansluiten bij de Groene Brigade of zelf een groep buren bij elkaar brengen en aan de slag gaan.
Acties gemeente
Het NK Tegelwippen sluit goed aan bij de klimaatdoelstellingen van Roermond: met inwoners aan de slag om zoveel mogelijk stenen te vervangen door groene (gevel)tuinen. Zo bestrijden we samen hittestress en wateroverlast en bevorderen we de biodiversiteit in onze leefomgeving. De gemeente is zelf de komende tijd ook bezig met het vervangen van bestrating door groen. In de binnenstad is een wandelend bos geplaatst en zijn er al verschillende groenperken aangelegd.
Ook gaan verschillende scholen aan de slag met het vergroenen van hun schoolplein. De komende tijd blijft de gemeente speuren naar mogelijkheden om onze stad te verfraaien en letterlijk te verlevendigen met meer groen en minder tegels. Dat is niet alleen sfeervoller, maar helpt ook om wateroverlast te voorkomen doordat regenwater beter in de grond weg kan zakken. En in tijden van hitte, biedt groen extra verkoeling.
Te weinig groen
Uit het recente rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal. In onze nabije omgeving kunnen we aan de slag. Uit recent onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt namelijk dat er in gemeenten nog te weinig plek is voor groen in de openbare ruimte. In de 32 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) voldoet 53% van de buurten niet aan het criterium van 75㎡ groen per woning, die wordt gesteld in het onderzoek.
Meer dan de helft van de buurten in deze steden is dus ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Uit onderzoek van Cobra Groen Inzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is.
Momentum: gemeenten en bewoners samen aan de slag
Het NK Tegelwippen creëert momentum en stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting − in plaats van stenen − zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand en biedt het sociale voordelen, zoals sociale cohesie, tegengaan van eenzaamheid door kansen voor ontmoeting in groen, reduceert medicijngebruik, stimuleert meer beweging, etc.
Voorgaande edities van het NK Tegelwippen
In de voorgaande edities zijn in totaal ruim 8,9 miljoen tegels gewipt in voor- en achtertuinen, op stoepen, schoolpleinen en openbare pleinen. Vorig jaar streden maar liefst 135 gemeenten mee. In drie verschillende klassementen winnen Breda, Almelo en Hollands Kroon: zij wipten de meeste tegels per inwoner. Gemeente Den Haag verwijderde in totaal de meeste tegels (306.178). Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra overhandigde hen de Gouden Tegel.
In onze steden is tot wel 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat, blijkt uit onderzoek. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen, want uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. In totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare grond. Dat is meer dan het Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Gezamenlijke aanpak voor een groener Nederland
Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! De komende twee jaar zullen er meerdere activiteiten worden georganiseerd in het kader van het vergroenen van tuinen. De activiteiten worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Zij hebben de handen ineengeslagen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met de inwoners.
Gouden Schep, Gouden Tegel en Publiekswipper
Inwoners die hun (gevel)tuin transformeren tot groen paradijsje, maken bovendien kans op een prijs: elke maand wordt door de landelijke vakjury een winnaar gekozen. De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Inwoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.
NK Tegelwippen online
Meer informatie en de actuele Tegelstand van Roermond is, vanaf 21 maart 2024, te vinden op nk-tegelwippen.nl.
Het NK Tegelwippen is op sociale media te volgen via:
● instagram.com/nktegelwippen
● facebook.com/nktegelwippen
● twitter.com/tegelwippen