1.8 C
De Bilt

Belangrijke stap richting energiegemeenschap voor de gemeente Leudal

De gemeente Leudal zet stappen in de oprichting van een energiegemeenschap. Dit initiatief sluit aan bij de ambities zoals verankerd in het coalitieakkoord 2022-2026, waarin het onderzoek naar de mogelijkheden van een eigen energiebedrijf een belangrijke pijler vormt. Een energiegemeenschap biedt een unieke kans om de regie over energievoorziening lokaal in handen te nemen en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente.

Een energiegemeenschap is een collectief van netgebruikers, waaronder inwoners, lokale overheden en kleine ondernemingen, die samen energie uitwisselen of gezamenlijke energieprojecten opzetten via een open en democratisch systeem. Het streven is om energie tegen een eerlijke en stabiele prijs aan te bieden, zonder winstoogmerk en volledig transparant voor de deelnemers. In het kader van de onlangs vastgestelde nieuwe Energiewet, die de juridische basis biedt voor dergelijke initiatieven, is dit een logische en noodzakelijke ontwikkeling.

Kans samen te werken aan een duurzame toekomst

Wethouder Michel Graef benadrukt het belang van dit initiatief: “De oprichting van een energiegemeenschap in Leudal is een belangrijke stap richting meer lokaal eigendom en controle over onze energievoorziening. Het geeft onze inwoners en bedrijven de kans om samen te werken aan een duurzame toekomst en draagt bij aan de versterking van onze lokale economie. Bovendien geeft de nieuwe Energiewet ons de juridische mogelijkheden om dit succesvol te realiseren.”


Eerste stappen succesvol afgerond

Het proces naar de oprichting van de energiegemeenschap is al in gang gezet. De eerste stappen, waaronder het opstellen van een beleidskader en de betrokkenheid van lokale stakeholders zoals Leudal Energie en Provincie Limburg, zijn reeds succesvol afgerond. De volgende fase richt zich op het opnemen van lokaal eigendom in de omgevingsvisie en het verder uitwerken van de samenwerkingsovereenkomst tussen de betrokken partijen.

Voordelen van een energiegemeenschap in Leudal

De voordelen om te komen tot een energiegemeenschap zijn onder meer;

– Sterke betrokkenheid van lokale energiecoöperaties, het bedrijfsleven en de gemeente.

– Nieuwe mogelijkheden door de Energiewet om energie lokaal te leveren.

– De transitievisie warmte kan concreet worden ingevuld door de rol van de warmtegemeenschap.

– Groen gas als onderdeel van de energiegemeenschap biedt kansen voor agrarische ondernemers.

Vertrouwen naar de toekomst

Wethouder Michel Graef: “ We zijn voornemens om een leidende rol te spelen in de energietransitie, met de energiegemeenschap als speerpunt in deze ontwikkeling hebben we alle vertrouwen in de toekomst.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio