Woensdrecht – Een vuurzee, een evacuatie, een crash: op 22 augustus haast een groep van internationale deelnemers aan de cursus ‘First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis’ (FAC) zich naar de plek waar zich een grootschalige gesimuleerde ramp voltrekt. Een zware test waarin ze moeten laten zien hoe ze als getrainde professionals onvervangbaar cultureel erfgoed kunnen veiligstellen.
Ramp
Het scenario: een collectie van onschatbare waarde van een etnografisch museum wordt bedreigd met volledige verwoesting. Een medewerker van een ministerie van cultuur is snel ter plekke, maar alle pogingen om de collectie te redden moeten worden onderhandeld met de commandant van de Brandweer die nog steeds moeite heeft om het vuur onder controle te krijgen. Dan volgt nog een explosie. Hoe zullen de nieuwe First Aiders reageren?
Training
Sinds 6 augustus hebben 24 deelnemers aan de cursus First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis zich ondergedompeld in een 3-weekse training gericht op het redden van erfgoed. In hun laatste, ultieme oefening op het terrein van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht, Vliegbasis Woensdrecht (KMSL Vlb WDT) zullen ze snel een inschatting moeten maken van de situatie, moeten ze vertrouwen op hun ervaring, moeten ze taken delegeren aan teams en hun nieuw verworven vaardigheden in praktijk testen. De cursus wordt georganiseerd door het Prins Claus Fonds, ICCROM – The International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property, Smithsonian Cultural Rescue Initiative, en de Nederlandse Unesco Commissie. De training bevat modules zoals preventie, veilige evacuatie, stabilisatie en bescherming van cultureel erfgoed in risico situaties. De deelnemers wordt ook geleerd een analyse te maken van beschadigingen en de risico’s, het stellen van prioriteiten en hoe te onderhandelen met autoriteiten ter plekke.
voorbereiding
Als voorbereiding op de eindsimulatie zullen de deelnemers theorielessen volgen, maar ook oefenen in de praktijk. Deze kleinere simulaties vinden plaats op Landgoed de Klokkenberg in Breda, wat voor de gelegenheid is omgedoopt tot overstroomd museum. De cursisten leren er hoe ze het gebouw veilig kunnen betreden en hoe ze het monumentale gebouw en diverse kunstobjecten kunnen redden.
23 landen
De deelnemers in de 2018 Brabant FAC cursus komen uit 23 landen: Afghanistan, Antigua & Barbuda, Bhutan, Frankrijk, Ierland, Kenia, Kiribati, Macedonië, Malawi, Maleisië, Mexico, Mozambique, Nepal, Nederland, Nieuw-Zeeland, Peru, de Filipijnen, Zuid-Afrika, Tanzania, Turkije, de VS, Vietnam en Zimbabwe. Ze zijn werkzaam als conservator, archeoloog, archivaris maar ook zijn er professionals werkzaam in humanitaire crises zoals militairen en crisiscoördinatoren.