16 C
De Bilt

Proef om bijplaatsingen afval te voorkomen: grasmatjes en bestickerde containers

Halderberge – Wellicht heeft de oplettende inwoner van Halderberge het al opgemerkt: een aantal milieuparkjes is opgefleurd met stickers of voorzien van grasmatjes met bloemen. De reden hiervan? De gemeente en Saver doen samen een proef van een half jaar om bijplaatsingen van afval te voorkomen.

Het gebeurt regelmatig dat er afval naast of bij boven- en ondergrondse containers weggezet wordt. Het kan gaan om afval dat niet (meer) in de container past, of er gewoonweg niet in thuishoort, maar waar inwoners toch vanaf willen. Een bron van ergernissen voor veel inwoners en ook voor de gemeente en Saver.

Samen aan de Bak

Gemeente Halderberge en Saver zijn samen een proef gestart om deze bijplaatsingen tegen te gaan. Daarbij worden verschillende methoden onderzocht. In Stampersgat, Hoeven en Oud Gastel zijn containers bestickerd in de stijl van de campagne ‘Samen aan de Bak’. Dit is een gezamenlijke communicatiecampagne van de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal en Woensdrecht om de hoeveelheid restafval te verminderen. Met de speciaal hiervoor ontwikkelde bestickering op de Halderbergse containers wordt extra duidelijk welke afvalstromen in welke container horen en zien de containers er weer k(l)eurig uit. Ook de Samenstichting in Hoeven en een whatsappgroep in Oud Gastel zijn vooraf betrokken bij de proef.
Bijzonder zijn ook de ondergrondse containers aan de Brouwerijstraat in Oudenbosch. Deze zijn voorzien van kunstgrasmatjes met bloemetjes, welke de boel flink opfleuren.

Extra toezicht

In Bosschenhoofd zijn er containers bestickerd met een paar ogen. Proeven elders in Nederland hebben aangetoond dat mensen zich hierdoor letterlijk bekeken voelen en daardoor minder geneigd zijn om afval naast de containers te plaatsen. Daarnaast voeren de Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA’s) van Saver en de gemeente extra controles uit bij de milieuparkjes om, mocht dat nodig zijn, inwoners te waarschuwen of zelfs boetes uit te delen.

Hans Wierikx, wethouder (geen) afval, meldt: “Het is nog te vroeg om echte resultaten te zien. Het straatbeeld is wel veel fraaier geworden, maar ergens is het natuurlijk jammer dat dit soort projecten noodzakelijk zijn. Mensen zouden uit zichzelf al niets moeten bijplaatsen.”

Kinderburgemeester

Willem Lengers – sinds mei 2018 kinderburgemeester van Halderberge – heeft ook dubbele gevoelens bij de proef. Zwerfafval is een speerpunt in zijn “burgemeestersperiode”. Willem hoopt dat de proef slaagt en dat minder inwoners afval zomaar bij containers neerzetten. “Want”, zo zegt hij, “houd het schoon, dat is toch heel gewoon”.
En zo is het maar net! De proef loopt tot en met maart 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio